Πολιτική

Αντιδρά η ΝΔ για τα ηλικιακά όρια στις εξετάσεις για τα κονδυλώματα

Την έντονη αντίδρασή τους για την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να θέσει ηλικιακά όρια στη συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA (ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα), εκφράζουν οι τομεάρχες υγείας της Νέας Δημοκρατίας βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας, χαρακτηρίζοντας αυθαίρετη επιστημονικά και ατεκμηρίωτη τη σχετική απόφαση.

Η απόφαση εκδόθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 από το τμήμα σχεδιασμού, αγοράς και παρακολούθησης δικτύου παροχών του Οργανισμού με θέμα: «Κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης της εξέτασης HPV DNA». Σύμφωνα με αυτήν, η συνταγογράφηση της εξέτασης HPV DNA για ανίχνευση του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων σε τραχηλικό επίχρισμα μπορεί να γίνεται σε γυναίκες ηλικίας 30- 65 ετών.

«Είναι δυνατόν ο ΕΟΠΥΥ να βάζει τέτοια όρια;» αναρωτιούνται οι βουλευτές της ΝΔ, που κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας. «Είναι δυνατόν να μην καλύπτει νέες κοπέλες, την ώρα που όλες οι έρευνες δείχνουν ότι η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας γίνεται από τα 14-15 και δυστυχώς η χρήση προφυλακτικού είναι εξαιρετικά χαμηλή; Επίσης άλλες έρευνες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συνεχίζουν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή. Συνεπώς, με ποια επιστημονικά κριτήρια τέθηκε ως ανώτατο όριο τα 65 χρόνια και με ποιο δικαίωμα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση μια γυναίκα 28-29 ετών πχ αλλά και νεότερης ηλικίας; Όπως θα αντιλαμβάνεστε και εσείς η απόφαση αυτή είναι τελείως αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη. Βάζει ηλικιακά όρια χωρίς καμία λογική και αποκλείει γυναίκες από την συγκεκριμένη εξέταση που είναι ιδιαιτέρως σημαντική» καταλήγουν οι βουλευτές.

Οι τομεάρχες Υγείας της ΝΔ ζητούν από τον Υπ. Υγείας να εξηγήσει: -εάν γνώριζε τη συγκεκριμένη απόφαση του ΕΟΠΥΥ που αφορά ηλικιακά όρια για την εξέταση HPV DNA
-με ποια λογική και ποια κριτήρια πάρθηκε αυτή η απόφαση του ΕΟΠΥΥ
-εάν σκοπεύει να καταργήσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να διευρύνει τα όρια ηλικίας για την εξέταση HPV DNA.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική