Πολιτική

Βόζεμπεργκ: «Διογκώνεται το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων»

Με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου. Τα «fake news» δείχνουν να εξελίσσονται σε μάστιγα της εποχής, επηρεάζοντας τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών.

Όπως επισημαίνει η κυρία Βόζεμπεργκ, ανεξάρτητα από τα κίνητρα που μπορεί να σχετίζοναι με εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, οικονομικά συμφέροντα ή ακόμη και απλή αφέλεια, πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως επικίνδυνο φαινόμενο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις όσο εξαπλώνεται η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον τομέα της ενημέρωσης. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής καλεί την Επιτροπή για τη λήψη προληπτικών μέτρων που θα περιορίσουν το φαινόμενο στην πηγή του και θα εκπαιδεύσουν τους Ευρωπαίους πολίτες στην ταχεία αναγνώριση και εξάλειψη της ψευδούς ειδησεογραφίας από το διαδίκτυο.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης της κυρίας Βόζεμπεργκ:

«Το φαινόμενο της διασποράς ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε μάστιγα της εποχής μας, καθώς μάλιστα εξαπλώνεται όλο και περισσότερο η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον τομέα της ενημέρωσης. Λόγοι όπως πολιτικές σκοπιμότητες, οικονομικά συμφέροντα, συνωμοσιολογία ή ακόμα και απλή αφέλεια μπορεί να οδηγήσουν στη δημοσίευση και ταχύτατη διάδοση μίας ψευδούς είδησης, με απρόβλεπτες συνέπειες στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως.

Είναι γεγονός ότι ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Ε.Ε. ενημερώνεται πλέον από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 60% των πληροφοριών αναπαράγονται από τους χρήστες του διαδικτύου χωρίς να τις διαβάσουν πρώτα. Σε αυτό το πλαίσιο οι Ευρωπαίοι πολίτες δηλώνουν ότι αδυνατούν να ξεχωρίσουν τις ψευδείς ειδήσεις.

Δεδομένου ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και ορισμένα Κράτη – Μέλη έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινόμενου αλλά σε επίπεδο πρόληψης η Ε.Ε. βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ερωτάται η Επιτροπη:

– Ποιους προληπτικούς μηχανισμούς σκοπεύει να αναπτύξει για τον περιορισμό της δημοσίευσης ψευδών ειδήσεων οι οποίες παραπλανούν τους Ευρωπαίους πολίτες και δηλητηριάζουν το δημόσιο λόγο;

– Έχει προβεί σε ανάλυση της έκτασης του φαινομένου και των συνεπειών του εντός Ε.Ε. καθώς και της πιθανής νομικής ή νομοθετικής αντιμετώπισής του, λαμβανομένης υπόψη και της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει σε δημόσια αγαθά;».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική