Πολιτική

Γιούνκερ: Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με τη συμπεριφορά της Τουρκίας

Λακωνικός αλλά γεμάτος νόημα ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο στα Ίμια, όσο και στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες, έπειτα από την απόπειρα της Τουρκικής ακταιωρού να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος στα Ίμια, αλλά και με τις διαρκείς παρενοχλήσεις των ερευνών για φυσικό αέριο στη Κυπριακή ΑΟΖ, ο πρόεδρος Γιούνκερ απάντησε: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος συμπεριφορά της Τουρκίας».

Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να απέχει από κάθε πράξη ή κίνηση που να δημιουργεί εντάσεις και καταστρέφει τις σχέσεις καλής γειτονίας, ζητώντας από τη χώρα να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ, μετά τις τουρκικές κινήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

«Η Τουρκία οφείλει να δεσμευθεί αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας και να αποφύγει κάθε είδος πηγής προστριβής, απειλών ή δράση εναντίον Κρατών Μελών της ΕΕ, που βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών. Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας των Κρατών Μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», ανέφερε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική