Πολιτική

Δυσαρέσκεια και από Μακρόν για τη συμφωνία των F-16

«Σφήνα» στο όραμα για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα εκτιμούν οι Γάλλοι ότι μπαίνει η συμφωνία Τσίπρα – Τραμπ για τα F-16 με τον Γάλλο πρόεδρο να εμφανίζεται ιδιαίτερα εκνευρισμένος με την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, που όταν υποδέχονταν στο Μαξίμου τον Μακρόν του υπόσχονταν συμφωνία για τα Rafale.

Τη δυσαρέσκεια αυτή καταγράφει σήμερα με δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», σημειώνοντας ωστόσο και τον προβληματισμό για τη στάση που θα κρατήσει η Γαλλία σχετικά με την αξιολόγηση της χώρας μετά από αυτές τις εξελίξεις.

Αναφέρει η εφημερίδα χαρακτηριστικά: Την ενόχληση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει προκαλέσει η σύναψη συμφωνίας του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ για τα εξοπλιστικά, και ειδικότερα για την αναβάθμιση των F-16. Πρόκειται για ακόμα μία «παράπλευρη απώλεια» για την ελληνική κυβέρνηση επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Το Παρίσι θεωρεί ότι μένουν χωρίς αντίκρισμα όλες οι επαφές που έγιναν τον περασμένο μήνα ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μακρόν στην Αθήνα, την οποία, μάλιστα, η κυβέρνηση είχε προβάλει ως καθοριστικό βήμα ενίσχυσης των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Μάλιστα, κατά τις συνομιλίες αυτές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αφήσει ανοιχτό παράθυρο για περαιτέρω συζητήσεις για τα μαχητικά Rafale, που όμως ακυρώθηκαν προχτές στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική