Διεθνή

Εξετάζεται το αίτημα καθαίρεσης του Μουγκάμπε

Στο Κοινοβούλιο της Ζιμπάμπουε κρίνεται το εάν ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε συνεχίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς συνήλθε σήμερα το μεσημέρι, για να εξετάσει αίτημα για την έναρξη της διαδικασίας καθαίρεσης του επί 37 χρόνια προέδρου.

Ο πρόεδρος του Σώματος Τζέικομπ Μουντέντα, δήλωσε ενώπιον των βουλευτών των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, ότι έλαβε το αίτημα. «Το αίτημα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ζιμπάμπουε αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της (το 1980)», τόνισε.

Το κυβερνών κόμμα ZANU-PF αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία καθαίρεσης του αρχηγού του κράτους, που αρνείται επίμονα να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις να παραιτηθεί, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό τη νύχτα της 14ης προς 15η Νοεμβρίου.

Σε έκτακτη σύνοδό της, προχθές, η ηγεσία του ZANU-PF καθαίρεσε τον 93χρον Μουγκάμπε από πρόεδρό του και απέβαλε από τις τάξεις του τη σύζυγό του Γκρέις Μουγκάμπε. Στο αίτημά του κατηγορεί τον Μουγκάμπε «ότι εξουσιοδότησε τη σύζυγό του να σφετεριστεί εξουσίες» και ότι «δεν διαθέτει πλέον τη φυσική ικανότητα να επιτελεί τον ρόλο του».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 97 του Συντάγματος της Ζιμπάμπουε, η Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία μπορούν με απλή πλειοψηφία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ανάκλησης του προέδρου. Σε αυτήν την περίπτωση σχηματίζεται μια επιτροπή, προκειμένου να συντάξει ένα ψήφισμα καθαίρεσης που πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή