Διεθνή

«Η Γαλλία θέλει να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Ρωσία»

Η Γαλλία θέλει να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις της με τη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει τον Μάιο στη Ρωσία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομία δεν πρέπει να γίνεται όμηρος των πολιτικών προβλημάτων» είπε ο Λε Μερ, τονίζοντας ότι θέλει «να προχωρήσει προς τα εμπρός» και επισημαίνοντας τη «νέα ώθηση» στις γαλλορωσικές σχέσεις μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βερσαλλίες, τον περασμένο Μάιο.

Ο Λε Μερ έφτασε την Δευτέρα στη Μόσχα για διήμερη επίσκεψη. Σήμερα προήδρευσε στο γαλλορωσικό Οικονομικό, Βιομηχανικό και Εμπορικό Συμβούλιο (Cefic) μαζί με τον Ρώσο ομόλογό του Μαξίμ Ορέσκιν. Στο ίδιο Συμβούλιο είχε προεδρεύσει και ο Μακρόν όταν ήταν υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, το 2016.

Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας τα τελευταία χρόνια πάσχουν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, τον Μάρτιο του 2014 και στη συνέχεια με αφορμή τον ρόλο που διαδραμάτισε στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στις συγκρούσεις μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε το 5% στο μερίδιο της αγοράς στη Ρωσία, αυτή τη στιγμή είμαστε κάτω από το ποσοστό αυτό», είπε ο Μπρουνό Λε Μερ. Πρόσθεσε ότι θέλει επίσης να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της επίσκεψης του Μακρόν στην Αγία Πετρούπολη, τον Μάιο του 2018.

Η Μόσχα προσκάλεσε τον Μακρόν ως επίτιμο καλεσμένο στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που συνιστά το σημαντικότερο «ραντεβού» των επιχειρηματικών κύκλων της Ρωσίας.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι Γάλλοι παρατηρούν τις θετικές εξελίξεις στη ρωσική οικονομία» είπε από την πλευρά του ο Ορέσκιν, χαιρετίζοντας «την επιστροφή του ενδιαφέροντος για τη ρωσική αγορά».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή