Διεθνή

Η Μαδρίτη προειδοποιεί την Καταλονία και την καλεί να αποφασίσει

Η ισπανική κυβέρνηση απειλεί να αναστείλει πλήρως ή μερικώς την αυτονομία της Καταλονίας εάν ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν εγκαταλείψει τα σχέδιά του να οδηγήσει την κοινότητα προς την ανεξαρτησία.

Ο ηγέτης της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν ανταποκρίθηκε σήμερα στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης ώστε να απαντήσει «ναι» ή «όχι» και τώρα η ισπανική κυβέρνηση του έχει δώσει διορία έως την Πέμπτη προκειμένου να αλλάξει γνώμη, προειδοποιώντας ότι θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας εάν ο ηγέτης της επιλέξει την απόσχιση.

Οι αρχές της Καταλονίας δεν θα συμμορφωθούν με την εντολή της ισπανικής κυβέρνησης προκειμένου την προσεχή Πέμπτη να αποσαφηνίσουν εάν έχουν κηρύξει ή όχι ανεξαρτησία από την Ισπανία, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο TV3, επικαλούμενο πηγές από την καταλανική κυβέρνηση.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗΣ

Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου απηύθυνε έκκληση προς τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονιας να παραιτηθούν της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, κάνοντας λόγο για μια κατάσταση αβεβαιότητας «που είναι άσχημη για όλον τον κόσμο».

«Προτού βρούμε την οριστική λύση, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αποκαταστήσουμε τον σταθερό διάλογο και για αυτό τον λόγο πρέπει να παραιτηθούμε της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας μια και για πάντα… (…) και από την άλλη, πρέπει να τερματιστούν τα μέτρα επιτροπείας που η κεντρική κυβέρνηση έλαβε στην Καταλονία» δήλωσε η Άντα Κολάου στο τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

«Η κλιμάκωση της έντασης τον τελευταίο καιρό καταγράφεται σε κοινωνικό επίπεδο (…) ωστόσο υπάρχει επίσης η οικονομική πτυχή, διότι προφανώς πολλά πράγματα διακυβεύονται» σημείωσε η Κολάου, δήμαρχος της πόλης των 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων που ζει από τον τομέα του τουρισμού ο οποίος έχει πληγεί από την έναρξη της κρίσης. Δεκάδες επιχειρήσεις μετέφεραν επίσης την έδρα τους εκτός της Καταλονίας.

«Υπάρχει μια τεράστια πλειονότητα (…) που επιθυμεί τώρα τη διεξαγωγή του διαλόγου και να βάλουμε ένα τέλος με αυτήν την κακή κατάσταση αβεβαιότητας για ολόκληρο τον κόσμο» επέμεινε η δήμαρχος.

«Κανείς δεν πρέπει να το βιώσει ως μια ήττα ή να πιστέψει ότι έχει προβεί σε πάρα πολλές υποχωρήσεις έναντι των άλλων» υπογράμμισε.

«Οι ηγέτες που θα είναι ικανοί να το κάνουν αυτό, πιστεύω ότι θα τιμηθούν, θα τους συγχαρούν και θα κερδίσουν την αναγνώριση από το σύνολο των πολιτών».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή