SelectedΠολιτική

Κυρ . Μητσοτάκης: Τα στοιχεία δείχνουν την καταστροφή στην οικονομία

625_CA28DC84-576C-4516-2979-D4A6D8FED46D«Δεν έχουμε χώρο για αυταπάτες ούτε για πολιτικές απάτες. Η χώρα είναι σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν προ διετίας, το 2014. Και όλα αυτά γιατί μια απάτη έγινε αυταπάτη».

Με αυτές τις φράσεις περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο βήμα του 15ου Συνεδρίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών (ΣΒΕΗΣ).

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση, λέγοντας πως μέσα από ένα παραλήρημα ανευθυνότητας πήραν την εξουσία το 2015 και κόντεψαν να οδηγήσουν τη χώρα εκείνο το καλοκαίρι στην απόλυτη καταστροφή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν καταστροφολογεί η Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα σήμερα. Μίλησε για την εκροή καταθέσεων τον Ιανουάριο, για την αύξηση της ανεργίας, για την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού “σε επίπεδα Πακιστάν” όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ήρθαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να δείξουν ότι γυρίσαμε σε επίπεδα 1998, την ώρα που ο πρωθυπουργός πανηγύριζε…

“Όσο καθυστερούν, τόσο αυξάνεται το ενδεχόμενο να χρειαστούμε νέα χρηματοδότηση στα μέσα του ’18, εφόσον αυτή είναι διαθέσιμη από τους δανειστές, καθώς τίποτα δεν είναι δεδομένο” τόνισε. Εξηγώντας πως αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό ούτε το ποτέ, ούτε και το αν θα κλείσει η αξιολόγηση. “Ένα πράγμα είναι βέβαιο, η μείωση στο αφορολόγητο και στα συντάξεις και η υποχρέωση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετά χρόνια μετά το 2018. Όσο καθυστερούμε, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα 4ο πρόγραμμα”.

“Το 2014 υπήρχε μια αναπτυξιακή δυναμική, αλλά αυτά πήγαν πίσω”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως τα λάθη είναι λίγο-πολύ γνωστά και έγιναν από όλες τις πλευρές. Όπως εξήγησε, λάθη έκαναν δυστυχώς και οι δανειστές, καθώς ανέχθηκαν το δρόμο της υπερφορολόγησης αντί της μείωσης δαπανών, κάτι για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη.

“Φτάσαμε το καλοκαίρι του 2015 στο χείλος του γκρεμού και αποφύγαμε τα χειρότερα λόγω της στάσης της Νέας Δημοκρατίας, και είναι οξύμωρο να μας κάνουν μαθήματα υπευθυνότητας αυτοί που έλεγαν ‘όχι’ σε όλα”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και ενώ πιστεύαμε ότι το 2015 θα έκανε την κυβέρνηση πιο ώριμη, ξεκινήσαμε μια από τα ίδια, μπρος πίσω και κρυφτούλι» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως όσο καθυστερούμε, τόσο το κόστος μεγαλώνει και από οι πιστωτές ζητούν υπερβολικά δημοσιονομικά μέτρα, που κανείς πριν έξι μήνες δεν ζητούσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected