Διεθνή

Μήνυμα των ΗΠΑ στον Ερντογάν: Βία και μπούλινγκ όχι εδώ

Έξω φρενών είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης η οποία απήγγειλε κατηγορίες εναντίον 12 μελών της προσωπικής του φρουράς, επειδή αυτά ξυλοκόπησαν μπροστά στις κάμερες, διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ τον Μάιο.

Γεγονός πάντως είναι πως πλέον η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί την Τουρκία και τόσο πολύτιμο «σύμμαχο».

Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον κάποιων μελών της φρουράς του Ερντογάν στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ «δεν ανέχονται πρόσωπα που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό και τη βία για να φιμώσουν την ελευθερία του λόγου και τη νόμιμη πολιτική έκφραση», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το γεγονός. «Είναι σκάνδαλο», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους μετά την προσευχή για τη μουσουλμανική γιορτή Άιντ αλ Άντχα. «Είναι μια σκανδαλώδης απόδειξη του πώς λειτουργεί η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ήταν 16 Μαΐου όταν 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον, καθώς μέλη της φρουράς του Ερντογάν επιτέθηκαν εναντίον Κούρδων διαδηλωτών. Η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη στους διαδηλωτές οι οποίοι, σύμφωνα με την ίδια, συνδέονταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ενώ ο διοικητής της αστυνομίας της αμερικανικής πρωτεύουσας χαρακτήρισε το επεισόδιο βίαιη επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να τον προστατεύσουν από μέλη του PKK στη διάρκεια της επίσκεψής του και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ κατά την επόμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή