Διεθνή

Μικρό και μη εμπορεύσιμο το κοίτασμα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ

Μικρό και μη εμπορεύσιμο είναι το κοίτασμα στο «Ονησίφορος», αφού η προκαταρκτική γεώτρηση της κοινοπραξίας των εταιρειών ΕΝΙ και Τοτάλ, δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μεγάλο κοίτασμα στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι η γεώτρηση κατέδειξε λιγότερο από μισό τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν καθιστούν το κοίτασμα από μόνο του εμπορεύσιμο.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η ανακάλυψη αποτιμάται ως ιδιαίτερα θετική, αφού επιβεβαιώνει την ύπαρξη φυσικού αερίου και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr». Ανέφερε ακόμη ότι εντός 30 ημερών, η κοινοπραξία θα ανακοινώσει εάν θα προχωρήσει σε επιβεβαιωτική γεώτρηση.

«Η σημασία του Ονησίφορου, είναι μεγάλη γιατί απέδειξε ότι το γεωλογικό μοντέλο του ΖΟΡ υπάρχει και δουλεύει και αυτό δίνει θετική προοπτική για τις δομές που έχουν εντοπιστεί και σε άλλα τεμάχια», επισήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «επιθυμούμε ανακάλυψη που να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμη το συντομότερο δυνατόν, αλλά κάθε γεώτρηση μας βοηθάει να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο το δυνατόν καλύτερα».

Εξάλλου, δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το ερευνητικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι οι υπόλοιπες γεωτρήσεις θα γίνουν κανονικά.

Τα οικέπεδα 6 και 10 έχουν φυσικό αέριο;

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πολίτης, τα τεμάχια «6» και «10» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως «δείχνουν» τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο «11», είναι αυτά με τις καλύτερες προοπτικές για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι επόμενες γεωτρήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο υπεράκτιο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία Eni/Total, όπως και στο τεμάχιο «10», όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Η κοινοπραξία έχει ανακοινώσει δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο «10» το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Η εταιρεία Eni είχε κάνει αίτηση για να εξασφαλίσει όλες τις σχετικές άδειες για γεώτρηση για τρία τεμάχια ταυτόχρονα για τα οποία είναι αδειοδοτημένη, το «8», το «6» και το «3», εν αναμονή και των αποτελεσμάτων στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του τεμαχίου «11».

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η εταιρεία Eni σε κοινοπραξία με την Total θα επιλέξουν να προχωρήσουν σε γεώτρηση στο «6».

Σημειώνεται ότι τα τεμάχια «6», «8» και «10» που είχαν προκηρυχθεί στον τρίτο γύρο αδειοδότησης επιλεγήσαν με το κριτήριο ότι περιέχουν γεωλογικές δομές ανάλογες με αυτές του γιγάντιου κοιτάσματος «Ζορ» που ανακαλύφθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

«Αν υπάρχει φυσικό αέριο θα το βρούμε»

Όπως δήλωσε, ο κ. Λακκοτρύπης, προτεραιότητα παραμένει το ερευνητικό πρόγραμμα της κυπριακής Κυβέρνησης, το οποίο προχωράει «με επιμονή και υπομονή», καθώς τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά δείχνοντας ότι οι έρευνες γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Αν υπάρχει φυσικό αέριο εντός της ΑΟΖ, θα το βρούμε», είπε τονίζοντας ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διέπεται από μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, καθώς η γεωλογία είναι κάτι στο οποίο «δεν έχουμε καμία επιρροή».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή