Διεθνή

Πειθαρχική έρευνα σε βάρος ανώτερης εισαγγελέως στην Κύπρο

Μείζον θέμα δημιουργήθηκε στην Κύπρο, μετά τη δημοσιοποίηση ότι ανώτερη εισαγγελέας αντάλλασσε emails σε Ρώσους συναδέλφους της, πέραν των ορίων των καθηκόντων της. Έτσι, διατάχθηκε έρευνα εναντίον της, προκειμένου να εξεταστεί ενδεχόμενη διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων.

Η Ελένη Λοϊζίδου, που ιεραρχικά ήταν δεύτερη τη τάξει μετά το γενικό εισαγγελέα, ήταν υπεύθυνη του τμήματος έκδοσης φυγοδίκων μέχρι χθες, οπότε μετακινήθηκε από τον Κώστα Κληρίδη σε άλλη θέση. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, για την επικοινωνία της με Ρώσο εισαγγελέα, στον οποίο έδιδε πληροφορίες, χρησιμοποιούσε τον ιδιωτικό της λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τη διεξαγωγή της πειθαρχικής έρευνας ζήτησε ο γενικός εισαγγελέας μετά τη δημοσίευση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της κ. Λοϊζίδου, στην οποία φέρεται να έδινε πληροφορίες σε Ρώσο συνάδελφό της, που ήταν πέραν της τυπικής πληροφόρησης για την πορεία αιτημάτων δικαστικής αρωγής της Ρωσικής Εισαγγελίας.

Φέρεται, επίσης, να επέκρινε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου για κάποιες αποφάσεις του δικαστηρίου. Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανακοινώνοντας τον διορισμό του διευθυντή του τμήματος τελωνείων, Δημήτρη Χατζηκωστή, ως ερευνώντα λειτουργού, δήλωσε ότι η κυβέρνηση -πέραν της απόφασής της- δεν έχει να πει οτιδήποτε άλλο.

Παράλληλα, με το διορισμό ερευνώντος λειτουργού για ενδεχόμενα πειθαρχικά αδικήματα, ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε από τον αρχηγό της Αστυνομίας τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων, τα οποία αφορούν υποκλοπή και δημοσίευση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων της κ. Λοϊζίδου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, δήλωσε ότι αμέσως μετά την παραλαβή του γραπτού αιτήματος και της σχετικής αλληλογραφίας από τον γενικό εισαγγελέα, ο αρχηγός της Δύναμης έδωσε οδηγίες να αρχίσει η διερεύνηση του θέματος. Η μέχρι πρότινος ανώτερη εισαγγελέας αρνήθηκε ότι ήταν ιδιαίτερα φιλική με το Ρώσο συνάδελφό της, με τον οποίο επικοινωνούσε, λέγοντας ότι ήταν εξ ίσου φιλική με τους Αμερικανούς και Βρετανούς συναδέλφους της.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή