Διεθνή

Πρόωρες εκλογές στις 8 Ιουνίου, ανακοίνωσε η Theresa May

Britain PoliticsΡαγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μ. Βρετανία, με την πρωθυπουργό της χώρας, Theresa May, να ανακοινώνει σε έκτακτο διάγγελμά της τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για να διαπραγματευθεί τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και ότι χρειάζεται πολιτική ενότητα στο Λονδίνο.

“Αποφάσισα με δισταγμό ότι η χώρα χρειάζεται αυτές τις εκλογές, αλλά με ισχυρή πεποίθηση δηλώνω ότι είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί η ισχυρή και σταθερή ηγεσία που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει με το Brexit και πέρα από αυτό”, δήλωσε χαρακτηριστικά η May. Οι δηλώσεις της πραγματοποιήθηκαν έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, ύστερα από συνάντηση που είχε με τους υψηλόβαθμους υπουργούς της.

Η πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα καταθέσει αύριο τη σχετική νομοθεσία που θα ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το 2020. Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, θα μπορούσε σε περίπτωση νίκης να δώσει στην May μεγαλύτερη ευχέρεια στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Κατά την ομιλία της η May υπογράμμισε πως η Βρετανία χρειάζεται ενότητα και όχι διχασμό ώστε να υλοποιηθεί με επιτυχία το σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως εξήγησε η ίδια, οι εκλογές κρίνονται αναγκαίες επειδή τα άλλα κόμματα της βουλής δεν συμφωνούν με το σχέδιο των Συντηρητικών – του κόμματος που ηγείται – για το Brexit. “Θέλουμε μια βαθιά και ισχυρή συνεργασία μεταξύ μιας δυνατής και επιτυχημένης Ευρωπαϊκής Ένωσης και μιας Μ. Βρετανίας που θα μπορεί να χαράξει μόνη της τον δρόμο της στον κόσμο”, δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

“Οι αντίπαλοί μας νομίζουν πως επειδή η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μικρή, η λύση μας θα αποδυναμωθεί και πως θα μας αναγκάσουν να αλλάξουμε πορεία”, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε “Κάνουν λάθος”.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει υψηλή και η οικονομική ανάπτυξη έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες, δήλωσε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως “θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των οικονομικών μας, της νομοθεσίας μας, των συνόρων μας και θα  συνάψουμε νέες εμπορικές συμφωνίες πέραν της ΕΕ”.

“Χωρίς εκλογές, τα πολιτικά παιχνίδια θα συνεχίζονται”, τόνισε η ίδια λέγοντας πως ο διχασμός του κοινοβουλίου θα προκαλέσει αβεβαιότητα και αστάθεια στη Βρετανία υπονομεύοντας την προσπάθεια της χώρας για επιτυχημένο Brexit.

Με την απόφασή της η May έχει τη δυνατότητα να βγάλει τις εκλογές από τη μέση σε διάστημα περίπου έξι εβδομάδων, χωρίς αυτό να δημιουργεί σοβαρά προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Το μεγάλο πλεονέκτημα της άμεσης διενέργειας εκλογών είναι ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα χρειαστεί σίγουρα να κάνει συμβιβασμούς που δεν θα αρέσουν στους “σκληροπυρηνικούς” οπαδούς του Brexit ή στους βουλευτές των Tory. Εάν οι εκλογές πραγματοποιούνταν το 2020, όπως ήταν προγραμματισμένο, ενδεχομένως να χρειαζόταν να δώσει εξηγήσεις γιατί το Ην. Βασίλειο πληρώνει ακόμη χρήματα στην ΕΕ, αποδέχεται τις δικαστικές της αποφάσεις κλπ. Εάν κερδίσει τώρα την πλειοψηφία, θα είναι ασφαλής για ακόμη πέντε έτη.

Χαιρετίζει την απόφαση ο  ηγέτης των Εργατικών

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν λέει ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή