Διεθνή

Ρώσος μέλος του ISIS καταδικάστηκε σε θάνατο

Ένας Ρώσος τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους καταδικάστηκε σήμερα από ιρακινό δικαστήριο σε θάνατο δια απαγχονισμού, ανέφεραν οι αρχές, σε μια σπάνια καταδίκη με κατηγορίες για τρομοκρατία ενός ξένου υπηκόου που πολεμούσε στις τάξεις του ΙΚ.

Ο 28χρονος δήλωσε ότι «εκτελούσε τρομοκρατικές επιχειρήσεις ενάντια σε δυνάμεις ασφαλείας από το 2015» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ιρακινό Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Ο άνδρας συνελήφθη από τις ιρακινές δυνάμεις όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά του σε μάχη στη δυτική Μοσούλη, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Δικαστικού Συμβουλίου.

«Ήταν ο πρώτος (τζιχαντιστής) που παραδόθηκε (στις ιρακινές δυνάμεις) κατά τη διάρκεια της μάχης στην δυτική Μοσούλη», τόνισε ο εκπρόσωπος της διοίκησης κοινών επιχειρήσεων κατά του ΙΚ στο Ιράκ, Γιαχία Ρασούλ.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα ιρακινό δικαστήριο καταδικάζει σε θάνατο δι’ απαγχονισμού έναν ρώσο τζιχαντιστή», τόνισε δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χιλιάδες ξένοι υπήκοοι μάχονται στο πλευρό της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και τη Συρία.

Αξιωματούχοι ασφαλείας και οργανώσεων αρωγής δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι οι ιρακινές αρχές κρατούν 1.400 ξένες γυναίκες και παιδιά φερόμενων τζιχαντιστών – με τους περισσότερους να προέρχονται από την Τουρκία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, όπως το Τατζικιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία.

Τον Ιούλιο, οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ και κουρδικές δυνάμεις, έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους τη Μοσούλη, το προπύργιο του ΙΚ στο Ιράκ από το 2014, έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας εννέα μηνών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή