Πολιτική

Την απόσυρση της τροπολογίας για τους δασικούς χάρτες ζητά η ΝΔ

cbdc76800b964541972a217485effe23Να αποσυρθεί η τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση εξαιρεί τις αναδασωτέες εκτάσεις από την σύνταξη των δασικών χαρτών ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ένταση υπήρξε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής με αφορμή την κατάθεσή της την τελευταία στιγμή.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Σκρέκας ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης και πολυσέλιδης τροπολογίας λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να φέρει νόμο για το μεγάλο αυτό θέμα. “Δεν είναι δυνατόν να φέρνετε τροπολογία για τους δασικούς χάρτες σε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν” είπε χαρακτηριστικά ο κ Σκρέκας. Σχετικά με τον χρόνο κατάθεσης της τροπολογίας η Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη είπε ότι αυτή ήρθε στην Βουλή στις 13:40 “αλλά μέχρι να φωτοτυπηθεί και να διανεμηθεί πήγε 14:10) – στις 14:00 ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής.

Ενώ ο Γιάννης Μανιάτης από την Δημοκρατική Συμπαράταξη αφού διάβασε σειρά-σειρά τις διατάξεις που καταργούνται με την επίμαχη τροπολογία είπε με σαφή ειρωνική διάθεση: “αντί να ξηλώνετε παράγραφο-παράγραφο το δικό σας νόμο, που τότε σας είχαμε προειδοποιήσει, να φέρετε μια διάταξη που να λέει μ ‘ένα άρθρο ‘καταργείται το άρθρο 153 του νόμου 4389 του 2016”.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι με τις ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες φορτώνει με ένα νέο φοροεισπραχτικό μηχανισμό τους πολίτες. “Ακόμα και για ένα χωράφι δύο στρέμματα πρέπει να συνταχθεί και να γίνει μελέτη” είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος υπερασπίστηκε την διάταξη λέγοντας ότι η ανάρτηση δασικών χαρτών έχει ξεκινήσει από τις 13 Ιανουαρίου και πρόκειται για ένα τεράστιο έργο την ευθύνη του οποίου αναλαμβάνει η κυβέρνηση. “Σαφώς δεν λύνονται όλα τα προβλήματα με την τροπολογία αλλά για παράδειγμα η παράταση στην υποβολή ενστάσεων έπρεπε να δωθεί αφορούσε εννιά μέρες λήγει η προθεσμία” είπε ο υπουργός. “Αναλάβαμε μια ευθύνη και θα την τελειώσουμε, θα φέρουμε και νομοθετική ρύθμιση για τα υπόλοιπα, όπως τα κληροτεμάχια. Με την τροπολογία όμως θωρακίζουμε την διαδικασία των αναδασωτέων εκεί που δεν είχαμε δασικές χρήσεις. Και επίσης έχουμε πετύχει να μειώσουμε το τέλος για την υποβολή ενστάσεων”.

Η τελευταία φράση πυροδότησε νέα ένταση από την πλευρά   του Κ. Σκρέκα ο οποίος υπενθύμισε ότι “το τέλος το μειώσαμε αφού φέραμε εμείς ερώτηση για το θέμα, δεν το κάνατε από μόνοι σας”.

Υπέρ της τροπολογίας για τους δασικούς χάρτες τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων, η ΝΔ ζήτησε να αποσυρθεί, κατά τάχθηκε το ΚΚΕ, ενώ ΔΗΣΥ και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική