Διεθνή

Τι είναι το «μαύρο μηδέν» με το οποίο αποχαιρέτησαν τον Σόιμπλε οι υπάλληλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών

Το «μαύρο μηδέν» (schwarze Null) αποτελούσε, από την πρώτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, τον απόλυτο δημοσιονομικό στόχο για έναν ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό

Τη φράση «μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις» κατάφεραν να επιβεβαιώσουν οι υπάλληλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Στην αποχαιρετιστήρια φωτογραφία τους προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αποχώρησε μετά από οκτώ χρόνια από την «Wilhelmstraße» για να αναλάβει καθήκοντα του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής, οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, ντυμένοι με μαύρα ρούχα, σχημάτισαν ένα ανθρώπινο «μηδενικό», για να αποτυπώσουν το «ιερό δισκοπότηρο» της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας. Αυτό ενός εξισορροπημένου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Το «μαύρο μηδέν» (schwarze Null) αποτελούσε, από την πρώτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, τον απόλυτο δημοσιονομικό στόχο, παρόλο που η επιμονή της Γερμανίας στον εξισορροπημένο προϋπολογισμό – επιμονή που μεταφέρθηκε και σε επίπεδο Ευρωζώνης- έχει δεχθεί κριτικές, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από οικονομολόγους εντός της Γερμανίας.

Η φωτογραφία των υπαλλήλων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν ξεκαθαρίζει ωστόσο αν αποτελεί το «ύστατο χαίρε» στην συγκεκριμένη πολιτική ή αν αποτελεί υπόσχεση συνέχισής της.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή