Διεθνή

Τουσκ για Brexit: Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν

Ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας για τους όρους του «διαζυγίου» τους λιγοστεύει, αλλά είναι ακόμη εφικτό μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συνεννόηση που θα άνοιγε το δρόμο για να ξεκινήσουν συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση τους, υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μετά τη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες ο Τουσκ είπε ότι ήταν έτοιμος να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές αυτής της μελλοντικής σχέσης αλλά τον εμπόδισε η απουσία συμφωνίας για τους όρους του Brexit.

Η ΕΕ δεν επιθυμεί να ξεκινήσει συνομιλίες για τη μελλοντική εμπορική σχέση πριν επιλυθούν τα ζητήματα που έχουν τεθεί κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων.

«Συναντήθηκα με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Ήμουν έτοιμος να παρουσιάσω το προσχέδιο των κατευθυντήριων γραμμών αύριο (…) Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησαν περισσότερο χρόνο. Τώρα τα περιθώρια στενέυουν αλλά μια συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο παραμένει ακόμη εφικτή» ανέφερε ο Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή