Διεθνή

ΦΟΡΤΗΓΟ-ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: Επεσε πάνω σε πεζούς και τουρίστες – 13 νεκροί και 80 τραυματίες

Φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο της της Βαρκελώνης, παρασύροντας στο πέρασμά του δεκάδες ανθρώπους, σκοτώνοντας 13 πολίτες και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές αναζητούν τον οδηγό του οχήματος, ο οποίος διέφυγε με τα πόδια, σύμφωνα με τον El Nacional. Συμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο δράστης βρίσκεται ταμπουρωμένος σε εστιατόριο. Σύμφωνα με το BBC δύο οπλισμένοι άντρες έχουν μπει σε ρεστωράν.

Το περιστατικό συνέβη στη διάσημη La Rambla, έναν δρόμο δημοφιλής για τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός ανέβηκε στον πεζόδρομο και με μεγάλη ταχύτητα οδηγούσε το όχημά του πάνω στους πεζούς, οι οποίοι έντρομοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν.

Η αστυνομία επιβεβαιώνει το περιστατικό κάνοντας λόγο για πολλούς τραυματίες, ενώ οι αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο 13 ανθρώπων και τραυματίζοντας άλλους 80.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατικό χτύπημα» την επίθεση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας Sun, αμέσως μετά την επίθεση με το αυτοκίνητο, ακούστηκαν και πυροβολισμοί στο σημείο.

Η εφημερίδα El Pais γράφει, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, ότι ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα και διέφυγε με τα πόδια.

Η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα με τηλεβόες ότι μια «τρομοκρατική επίθεση» έχει «επιβεβαιωθεί».

Οι αστυνομικές δυνάμεις εκκενώνουν την γειτονική πλατεία Plaza Catalunya και την περιοχή περιμετρικά σε απόσταση 200 μέτρων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Σφοδρή σύγκρουση στη Ράμπλα της Βαρκελώνης, όταν ένα πρόσωπο που οδηγούσε ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε ανθρώπους, πολλοί τραυματίες» επισήμανε νωρίτερα η υπηρεσία επικοινωνίας της αστυνομίας της Καταλονίας.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να μην προσεγγίζουν την Placa Catalunya. Οι κοντινοί σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν.

Επιπλέον, πέντε ασθενοφόρα και είκοσι περιπολικά έχουν σπεύσει στο σημείο, μετέδωσε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από τον Ιούλιο του 2016 τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει οχήματα με τα οποία έπεσαν πάνω σε κόσμο σε επιθέσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων στη Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πριν από λίγο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έπειτα από την επίθεση στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.

Δύο ένοπλοι έχουν οχυρωθεί μέσα σε ένα μπαρ στη Βαρκελώνη, ακούγονται πυρά (El Periodico)

Δύο ένοπλοι οχυρώθηκαν μέσα σε ένα μπαρ στο κέντρο της πόλης της Βαρκελώνης λίγη ώρα αφότου ένα φορτηγάκι έπεσε πάνω σε διερχόμενους πολίτες, γράφει η εφημερίδα El Periodico.

Η εφημερίδα αναφέρει πως ακούστηκαν πυρά στην περιοχή της αγοράς Λα Μποκερία. Δεν κατονόμασε τις πηγές της.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι άνδρες αυτοί επέβαιναν στο φορτηγάκι που χτύπησε πεζούς νωρίτερα.

Αυτό είναι το λευκό βαν που σκόρπισε τον τρόμο

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή