UncategorizedΟικονομία

Ψαλιδίζει» την ανάπτυξη το 2017 ο ΟΟΣΑ

oosa-ekthesisiH έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε (28-11) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής προβλέψεις:

1. Για το Α.Ε.Π. στασιμότητα το 2016, αντί για ύφεση 0,3%, ανάπτυξη 1,3% το 2017, αντί για 2,7% που προβλέπει η Κυβέρνηση στον προϋπολογισμό. Για το 2018 η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι στο 1,9%.

2. Το Πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερο από 0,5% για το 2016, ενώ για το 2017 προβλέπεται η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου, αρκεί να υλοποιηθούν όλα τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί σχετικά με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την περικοπή των δαπανών (spending review). Επιπρόσθετα, η εφαρμογή του ελάχιστα εγγυημένου εισοδήματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση.

3.Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να αυξηθεί 0,8% το 2017 αντί 1,8% που προβλέπει η Κυβέρνηση, ενώ για το 2018 η αύξηση προβλέπεται στο 1,6%.

Η έκθεση τονίζει ότι παρότι σιγά σιγά η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει ,η ανασφάλεια παραμένει. Ωστόσο, η ολοκληρωμένη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας και μεταφορών θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

Γρηγορότερη βελτίωση στην ρευστότητα και τις χρηματοδοτικές συνθήκες των τραπεζών, μέσω της εφαρμογής των νομοθετημένων κινήτρων για τα «κόκκινα» δάνεια και κάποιας μορφής ανακούφιση του χρέους, εκτιμάται ότι αποτελούν προϋπόθεση για την επαλήθευση των προβλέψεων αλλά και την επαναφορά της εμπιστοσύνης για να έρθει η ανάκαμψη.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Uncategorized