23 Μάϊου 2018

1 χρόνος στην ηγεσία, πολλά βήματα μπροστά

3990b-o-mitsotakis-zitei-sugnwmi-gia-tadaneia-tis-nd.w_hrΠριν από ένα χρόνο η βάση της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε την νέα ηγεσία της. Μέσα από μια ανοιχτή, πλατιά και διαφανή διαδικασία, Πρόεδρος εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον ένα αυτό χρόνο η Νέα Δημοκρατία έκανε πολλά βήματα μπροστά:

Διασφαλίστηκε η ενότητα και η ομοψυχία της παράταξης, γεγονός που πιστώνεται σε όλα τα στελέχη της και πρωτίστως στην ηγεσία της. Στη σημερινή Νέα Δημοκρατία ομαδοποιήσεις του παρελθόντος («-ικοί») δεν υπάρχουν. Αντιθέτως οι σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τους πρώην αρχηγούς της είναι εξαιρετικές.

Η Νέα Δημοκρατία έχει παγιώσει πολύ ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Υπερέχει συντριπτικά στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης με διαφορές που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ ξανά στις ελληνικές δημοσκοπήσεις σε τόσο λίγο διάστημα μετά τις τελευταίες εκλογές. Το ποσοστό των πολιτών που θέλει Κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προτιμά Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα όλες οι μετρήσεις καταγράφουν ένα ποσοστό απευθείας μετακινήσεων από ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο είναι αυξανόμενο και ανατρέπει από μόνο του τους σημερινούς συσχετισμούς.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέχει του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπερέχει του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε καταλληλότητα για πρωθυπουργός, δημοτικότητα και ικανότητα χειρισμού πολλών κρίσιμων θεμάτων με βασικότερα την οικονομία. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υπερέχει του εν ενεργεία πρωθυπουργού με τόσο εμφατικό τρόπο.

Προχωρά η ανανέωση του Κόμματος. Στο συνέδριο ανανεώθηκαν σε μεγάλο βαθμό η Πολιτική Επιτροπή, η Εκτελεστική Επιτροπή. Στα περιφερειακά όργανα επίσης. Με το Μητρώο Στελεχών άνθρωποι που δεν είχαν μέχρι τώρα την ευκαιρία να εμπλακούν ενεργά με την πολιτική, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μέσα από μία διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία. Στην Γραμματεία Προγράμματος έχουν εμπλακεί πάνω από 700 στελέχη με υψηλού επιπέδου γνώσεις και εξειδίκευσης.

Ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση και καταθέτει προτάσεις. Το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη παρουσιαστεί στη Δ.Ε.Θ., με τις συγκεκριμένες φοροαπαλλαγές. Στη «Συμφωνία Αλήθειας» περιλαμβάνονται οι πρώτες 25 θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.  Παράλληλα, έχουν ήδη κατατεθεί οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων («Δεύτερη Ευκαιρία») για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η οποία θα δώσει ανάσα στους οφειλέτες, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Η πρόταση νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος υιοθεσιών και αναδοχής παιδιών. Και αρκετές ακόμα.

Η στρατηγική αυτή επιβεβαιώνεται από την κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία από εκεί που πολλοί την θεωρούσαν πολιτικά «ξεγραμμένη», σήμερα αποτελεί τον βασικό πυλώνα εναλλακτικής πολιτικής και ελπίδας για πολιτική αλλαγή στη χώρα. Εκτός από τις δημοσκοπήσεις, η ανοδική τάση της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται και από μια σειρά επιμέρους αναμετρήσεων σε συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς. Όλες οι εκλογές που έχουν γίνει (δάσκαλοι, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, Τ.Ε.Ε., Οικονομικό Επιμελητήριο, ΑΔΕΔΥ, κ.λπ.) δείχνουν άνοδο των δυνάμεων που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και μεγάλη πτώση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική δυναμική υπέρ της Νέας Δημοκρατίας είναι οριζόντια και όσο περνάει ο χρόνος ενισχύεται περαιτέρω.

Όλα αυτά δεν είναι λόγος εφησυχασμού, αλλά περαιτέρω ευθύνης. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, καθώς η Νέα Δημοκρατία λειτουργεί σε ένα περιβάλλον αυξημένης δυσπιστίας και μεγάλης απαισιοδοξίας των πολιτών. Η οποία έχει μεγαλώσει από την απογοήτευση από τα ψέματα της Κυβέρνησης.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της να γίνει ακόμα πιο δυνατή, πιο σύγχρονη, πιο ανανεωμένη, πιο αξιόπιστη για να μπορέσει να βάλει τη χώρα σε ένα σωστό δρόμο και να φέρει ξανά αισιοδοξία στη χώρα.

Τα ορόσημα αυτού του χρόνου

Συνέδριο

Στο Συνέδριο υιοθετήθηκαν μια σειρά από καταστατικές αλλαγές οι οποίες εκσυγχρονίζουν το προφίλ του Κόμματος. Καθιερώθηκε- για πρώτη φορά – η θητεία της εκλογής Προέδρου (πενταετής με παράταση αν ο αρχηγός είναι πρωθυπουργός και αυτόματη διακοπή μετά από ήττα σε εκλογές), θεσπίστηκε η υποχρέωση του Κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καθώς και η απαγόρευση δανεισμού από τις τράπεζες, καθιερώθηκε ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων, ενισχύθηκε ο ρόλος των μελών στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων.

Στο Συνέδριο υπερψηφίστηκε επίσης το κείμενο της «Συμφωνίας Αλήθειας» το οποίο αποτελεί τον πολιτικό, ιδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δόθηκαν σε δημοσιότητα οι πρώτες 25 προτάσεις του Κόμματος.
Οικονομικά Νέας Δημοκρατίας  

Τεράστια είναι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οικονομική εξυγίανση της Νέας Δημοκρατίας. Το κόμμα έχει ήδη μειώσει κατά 60% τα λειτουργικά του κόστη, μετακόμισε σε πιο οικονομικά γραφεία, ενώ το σύνολο σχεδόν της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των χρεών της Νέας Δημοκρατίας. Στην προσπάθεια αυτή κομβικής σημασίας θεωρείται η «κάρτα μέλους» της Νέας Δημοκρατίας από την οποία οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούν ότι μπορούν – εκτός από την πιο ενεργή συμμετοχή των μελών του κόμματος – να εξασφαλίσουν και ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών αναγκών του κόμματος. Η μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος θεωρείται πολύ ικανοποιητική και με τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να εντατικοποιηθεί η σχετική καμπάνια.

Πρόγραμμα

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται η σταδιακή και τμηματική παρουσίασή του. Για την κατάρτισή του έχουν εργαστεί πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς.

Με το νέο έτος και αναλόγως με την επικαιρότητα ή την εξέλιξη του πολιτικού χρόνου θα εντατικοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος.

Πάντως είναι η πρώτη φορά όπου μέσα σε 10 μόλις μήνες κόμμα ολοκληρώνει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος του, σε ανοιχτή και πλατιά διαβούλευση, ιεραρχεί τα προτεραιότητές του και παράλληλα διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις.

Μητρώο πολιτικών στελεχών

Παράλληλα με την προγραμματική δουλειά προχωρά και η στελεχιακή προετοιμασία του Κόμματος μέσα από τη δημιουργία Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Έτσι η Νέα Δημοκρατία κάνει την ανανέωση πράξη και ανοίγεται στην ευρύτερη κοινωνία με ανοιχτό και διάφανο τρόπο. Μέσω μιας ανοιχτής, διαδικτυακής πλατφόρμας, κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εμπλακεί ενεργά με τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να δηλώσει συμμετοχή διευκρινίζοντας τον τομέα του θέλει να ασχοληθεί. Πάνω από 1.300 άτομα με πολύ καλά βιογραφικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στελεχών.Uncategorized Ο Νεοδημοκράτης
Μενού
Responsive Menu Clicked Image