Ο Νεοδημοκράτης

7 αλήθειες απέναντι στα ψέματα της αντιπολίτευσης…

Antonis-Samaras3Κρίσιμα ζητήματα καθοριστικά για την πορεία της χώρας μας στα πολλά επόμενα χρόνια επιβάλλουν, όσο ποτέ στο παρελθόν, την ανάγκη σταθερότητας και πολιτικής ομαλότητας. Αφορούν τρεις καίριας σημασίας άξονες για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Άξονας πρώτος: Η χώρα βρίσκεται στην τελευταία καμπή της επώδυνης πορείας για έξοδο από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική οικονομική κρίση. Δρομολογούνται ήδη στοχευμένες δράσεις, για την ανακούφιση των ασθενέστερων, τη σταδιακή ελάφρυνση των βαρών και την άρση αδικιών που έγιναν στα προηγούμενα χρόνια. Κρίνονται, ταυτόχρονα, τα μείζονα ζητήματα που αφορούν στο τέλος του μνημονίου, την απομάκρυνση του ΔΝΤ και τη διαπραγμάτευση για το δημόσιο χρέος, που θα το καταστήσει απόλυτα διαχειρίσιμο. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, για να γίνουν όλα αυτά είναι η σταθερότητα και η πολιτική ομαλότητα.

Άξονας δεύτερος: Σοβαρό ζήτημα για το επόμενο χρονικό διάστημα συνιστά, επίσης, η έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό πως αν δεν γίνουν στη σημερινή Βουλή οι αναγκαίες συζητήσεις και αν δεν προσδιοριστούν οι αναθεωρητέες διατάξεις, η επόμενη Βουλή δεν μπορεί να είναι αναθεωρητική. Αποτέλεσμα: Η αναθεώρηση να αναβληθεί για τη μεθεπόμενη κοινοβουλευτική περίοδο και να χαθεί έτσι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ευκαιρία να βελτιωθεί η θεσμική λειτουργία και η ποιότητα της Δημοκρατίας. Θα χαθεί και η δυνατότητα να αναβαθμιστεί το κύρος των θεσμών και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Θα «σπρωχθούν» σ’ ένα απροσδιόριστο μέλλον η ενίσχυση της Δικαιοσύνης, η απελευθέρωση της Παιδείας και η θεμελίωση της ανάπτυξης σε ευρύτερες και στέρεες βάσεις. Και όλα αυτά συνδιαμορφώνουν ένα ακόμη λόγο που επιβάλλει σταθερότητα και πολιτική ομαλότητα.

Άξονας τρίτος: Την ίδια αυτή στιγμή, δραματικές εξελίξεις μείζονος σημασίας, που αγγίζουν ακόμα και την ασφάλεια της χώρας, διαδραματίζονται στον κοντινό μας ορίζοντα. Ο φρικιαστικός πόλεμος των τζιχαντιστών, η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών που προκαλεί, η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και η αναπόφευκτη εμπλοκή της Τουρκίας δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η γειτονική χώρα επέλεξε την ώρα αυτή για να επανέλθει σε ιταμές προκλήσεις σε βάρος του Ελληνισμού, που οδήγησαν στη διακοπή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και μπορεί να επιφυλάσσουν νέα ένταση. Και όλα αυτά, υποδεικνύουν ακόμη πιο καθαρά πως η Ελλάδα, ως όαση ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά της, υποχρεούται να αποφύγει καταστάσεις αστάθειας και αβεβαιότητας. Υποχρεούται να διαφυλάξει τη σταθερότητα και την πολιτική ομαλότητα.

Την κρισιμότητα των περιστάσεων και την ανάγκη σταθερότητας και πολιτικής ομαλότητας, ανέδειξε κατά την ομιλία του στη Βουλή (10-10-2014), ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Υπογράμμισε τις αλήθειες που αφορούν στο έργο που επιτελέστηκε κατά τα δυο προηγούμενα χρόνια, την κρισιμότητα των περιστάσεων και τις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα στο επόμενο διάστημα. Καλύπτουν τα μείζονα θέματα της οικονομίας και την πορεία απεξάρτησης από τα μνημόνια, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς και τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

«Βρισκόμαστε, λοιπόν, στην πιο κρίσιμη στιγμή, καμπή, όλης αυτής της προσπάθειας που κατέβαλε η χώρα και ο λαός μας τα τελευταία χρόνια για να βγει από την κρίση…

Αλήθεια πρώτη: Η Ελλάδα, για πρώτη φορά στον Προϋπολογισμό του 2015 θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Όχι μόνο απλό πρωτογενές πλεόνασμα, όπως πέρσι και φέτος. Τώρα πλέον θα καλύπτουμε και τους τόκους! Και έτσι δεν θα προστίθεται νέο χρέος σε βάρος των μελλοντικών γενιών.

Αλήθεια δεύτερη: Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, η ανάκαμψη άρχισε. Και η ανεργία πέφτει σταθερά τους τελευταίους πέντε μήνες. Η οικονομία γύρισε προς τα πάνω. Και σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, τα επόμενα χρόνια, η Ανάπτυξη θα είναι πολύ ισχυρή: 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016!

Αλήθεια τρίτη: Βγήκαμε στις αγορές και τώρα δανειζόμαστε σε λογικά επιτόκια. Και οι αγορές υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα νέα ελληνικά ομόλογα.

Αλήθεια τέταρτη: Το χρέος μας σταμάτησε να αυξάνεται κι άρχισε ήδη να μειώνεται ονομαστικά. Καθώς θα προχωράμε στο δρόμο της Ανάπτυξης, θα αρχίσει να μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και όλες οι προβλέψεις είναι ότι θα πέσει κατακόρυφα στα επόμενα χρόνια: και ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αλήθεια πέμπτη: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί άλλο Μνημόνιο, δεν θα χρειαστεί άλλο πρόγραμμα αναγκαστικού δανεισμού. Διότι έχουμε το μεγαλύτερο διαρθρωτικό πλεόνασμα στην Ευρώπη. Κι ακόμα: όχι μόνο δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο, αλλά δεν χρειαζόμαστε καν ούτε τα υπόλοιπα χρήματα που ήταν να πάρουμε από το τωρινό Μνημόνιο, από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Μπορούμε να βγούμε από το Μνημόνιο ενάμιση χρόνο νωρίτερα. Κι αυτό επιδιώκουμε σήμερα. Αυτό συζητάμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτή είναι η στρατηγική μας.

Αλήθεια έκτη: Οι φορο-ελαφρύνσεις άρχισαν! Η ανακούφιση αρχίζει. Φορο-ελαφρύνσεις ήδη υπάρχουν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού: Μείωση του φόρου αλληλεγγύης κατά 30%. Μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, επίσης. Και διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης, ώστε όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη να το παίρνουν στα 80 λεπτά το λίτρο.

Άλλη ανακούφιση είναι και οι αυξήσεις που δίνονται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Από τον επόμενο μήνα θα παίρνουν πίσω τη μισή περικοπή που τους έγινε από το 2012, και τα αναδρομικά της φετινής χρονιάς από τον Ιούλιο. Ενώ, από την επόμενη χρονιά, θα παίρνουν κάθε μήνα και τα αναδρομικά των προηγούμενων δύο ετών.
Πάμε ακόμα πιο πέρα: οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα αυξηθούν στις 72 με 100! Παράλληλα θα μειωθούν τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις, και τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται για το υπόλοιπο της οφειλής τους.

Κι ακόμα, ήδη επεξεργαζόμαστε, την πολύ σημαντική ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» σε επιχειρήσεις, αυτό-απασχολούμενους και επαγγελματίες. Θα προχωρήσουμε σε μεγάλο αριθμό δόσεων, τουλάχιστον για τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων… Δεν «προστατεύουμε τους τραπεζίτες», όπως ορισμένοι θέλουν να λένε!
Ανακουφίζουμε εκατομμύρια φορολογούμενους που χρωστάνε στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν. Και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες, που χρωστάνε στις τράπεζες και βρίσκονται σε απόγνωση.

Αλήθεια έβδομη: Μετά το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης από την τρόϊκα, θα έχουν ολοκληρωθεί και τα τελευταία «τεστ αντοχής» των τραπεζών. Και οι Ελληνικές τράπεζες, πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες, θα αρχίσουν να δίνουν επιτέλους περισσότερη ρευστότητα. Τότε θα ξέρουμε και πόσο υπόλοιπο απ’ αυτό που δανειστήκαμε – και παραμένει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – θα μπορούμε να επιστρέψουμε, ώστε άμεσα, με αυτά που θα επιστρέψουμε να μειωθεί το χρέος μας. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε ταχύτατα και σε μια νέα συμφωνία Ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για τη μετά μνημόνιο εποχή. Όπως συνέβη με όλες τις χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια. Αλλά και με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναλαμβάνουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις ανταγωνιστικότητας όπου χρειάζεται.

Η πορεία των μεταρρυθμίσεων δεν πρόκειται να σταματήσει. Και θα ολοκληρωθεί με τη γενναία Συνταγματική αναθεώρηση που είναι αναγκαία και θα τη ξεκινήσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

Σήμερα υπάρχουν δυστυχώς ορισμένες απαράδεκτες εκδηλώσεις έντασης από την Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Κύπρος είναι κυρίαρχο κράτος και ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Η Τουρκία παρεμβαίνει και προσπαθεί να τα παρεμποδίσει. Αυτό οφείλουμε όλοι να το καταδικάσουμε. Και πρώτα η ίδια η Ευρώπη, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος. Και πάντως, μια επίδειξη ανοχής από τη διεθνή κοινότητα, θα έστελνε σίγουρα το λάθος μήνυμα. Η Ελλάδα συμπαραστέκεται πλήρως στην Κύπρο και ήδη έχει προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες. Κάνουμε ότι μπορούμε για την κρίση στην οικονομία, αλλά συνεχώς η προσοχή μας είναι στραμμένη στα Εθνικά θέματα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ο Νεοδημοκράτης