18 Ιουνίου 2018

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Κατήργησαν το ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ καναλάρχη-εργολάβου! Στρώνουν κόκκινο χαλί σε Καλογρίτσα

Resizer«Κόκκινο χαλί» στον Χρήστο Καλογρίτσα έστρωσε η κυβέρνηση λίγο πριν τη δημοπράτηση των αδειών για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Στο πολυνομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου 2016 και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου, καταργήθηκαν οι τελευταίες διατάξεις του «βασικού μετόχου» της κυβέρνησης Καραμανλή που προέβλεπαν ασυμβίβαστο καναλάρχη-εργολάβου! Το, δε, πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων (το παλαιό ΥΠΕΧΩΔΕ). Και ποιός είναι υπουργός σε αυτό το υπουργείο; Ο Χρήστος Σπίρτζης, που -θυμίζουμε- είναι κουμπάρος του Καλογρίτσα! Τυχαίο; Δεν νομίζω…

σπίρτζης.jpg
Πιο συγκεκριμένα: Από την αρχική ρύθμιση του βασικού μετόχου που είχε φέρει η κυβέρνηση Καραμανλή και είχε ανατρέψει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είχαν μείνει δύο άρθρα, το 31 και το 32, τα οποία προέβλεπαν τιςασυμβίβαστες ιδιότητες του εργολάβου και του ιδιοκτήτη μέσου μαζικής ενημέρωσης.

Ωστόσο, όπως μπορείτε να δείτε, στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις καταργήθηκαν οι διατάξεις του νόμου 3669 του 2008.

Έτσι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την οικογένεια Καλογρίτσα, η οποία θα μπορεί να συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια και τεχνικών εταιρειών που παίρνουν δημόσιες συμβάσεις αλλά και στο διοικητικό συμβούλιο του τηλεοπτικού σταθμού που έχει δρομολογήσει να αποκτήσει!

Τι προέβλεπαν οι διατάξεις του νόμου 3669/2008 που κατήργησε η κυβέρνηση ΠΡΙΝ τον διαγωνισμό:

αρθρο 31.jpgαρθρο 32.jpgαρθρο 377 καταργηση.jpgαρθρο 377 καταργηση (β).jpg

Δείτε εδώ τα ΦΕΚ του 2008 (με το βασικό μέτοχο) και του 2016 (που καταργήθηκαν οι διατάξεις): 36692008.pdf ν44122016.pdf

Τι έλεγε ο Τσίπρας για τον βασικό μέτοχο το 2015: Σας νίκησε η διαπλοκή!
Μπορεί η κυβέρνηση τώρα να άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τον Χρήστο Καλογρίτσα ή οποιονδήποτε άλλο εργολάβο θέλει να γίνει και καναλάρχης, ωστόσο δεν πάει καιρός που ο Αλέξης Τσίπρας (ως πρωθυπουργός μάλιστα) ασκούσε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις -και δη την κυβέρνηση Καραμανλή- για τη χαμένη μάχη του «βασικού μετόχου»!
«Μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου, αλλά καμία δεν το έπραξε. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη ώστε να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να μη γίνεται τίποτα» έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στις 8 Μαΐου του 2015 στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου των ΑΝΕΛ, για το θέμα της διαπλοκής και των ΜΜΕ.
«Να σας θυμίσω τον περίφημο νόμο για τον «βασικό μέτοχο» που υποτίθεται προσπαθούσε να αποκλείσει από την ιδιοκτησία των καναλιών ανθρώπους ή εταιρείες που είχαν συναλλαγή με το δημόσιο. Απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις ή ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να είχαν την πρόθεση αλλά δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας!
Και αφού, λοιπόν, ο πρωθυπουργός μέμφθηκε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις χαμένες μάχες, ήρθε να καταργήσει και τις δύο διατάξεις της κυβέρνησης Καραμανλή που είχαν μείνει για τον βασικό μέτοχο για να δείξει (πρώτη φορά)… πως κερδίζονται οι μάχες! Αυτά είναι…


Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image