20 Απριλίου 2018

Δύο χρόνια από το κίβδηλο δημοψήφισμα

tsipras_diaggelma_602_355Γράφει ο Χάρης Τσούλας

Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκαν δύο κίολας χρόνια από την αποφράδα μέρα της ανακοίνωσης (27-6-2015) και διεξαγωγής (5-7-2015) του περίφημου δημοψηφίσματος από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση του.

Ενός κίβδηλου, συνταγματικά έκνομου δημοψηφίσματος επί ενός ερωτήματος που δεν ίσχυε πια, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είχαν ήδη αποσύρει τις προτάσεις τους από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ενός άκρως διχαστικού και πολωτικού δημοψηφίσματος που “έκοψε” την χώρα και την κοινωνία στα 2. Οι συνέπειες δεν ήταν μόνο οικονομικές και πολιτικές, ήταν και βαθιά κοινωνικές, με τα «απόνερα» τους να είναι εμφανή ακόμη και σήμερα στον δημόσιο βίο.
Ενός δημοψηφίσματος που χρησιμοποιήθηκε ως διπλό χρησιμοθηρικό εργαλείο: Αφενός μεν για την τότε επικοινωνιακή σωτηρία της κυβέρνησης Τσίπρα έναντι της συμφωνίας που ούτως ή άλλως θα έκανε και αφετέρου για την «εκκαθάριση» του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τους “δραχμιστές” της Αριστερής Πλατφόρμας (Π.Λαφαζάνη, Ζ. Κωνσταντοπούλου κ.ά). Προς το συμφέρον του Πρωθυπουργού δηλαδή.

Ενός δημοψηφίσματος που ξεγέλασε αυτούς που πίστεψαν σε «Όχι» και «περήφανες διαπραγματεύσεις» καθώς μέσα σε λίγες μέρες μετατράπηκε σε συμφωνία με πολύ άσχημα, δυσβάσταχτα μέτρα για όλους μας.

Ενός δημοψηφίσματος εν τέλει που αποτέλεσε την μεγαλύτερη συνταγματική και πολιτική εκτροπή στην Ελλάδα επί Μεταπολίτευσης και Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, δηλαδή από το 1974 και εντεύθεν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ τότε, αλλά και η κεντροδεξιά παράταξη συνολικά, είχαν αναδείξει τους κινδύνους που επεφύλασσε αυτή η διαδικασία τόσο αναφορικά με την παραμονή της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης όσο και με την έλλειψη νομιμοποίησης που είχε η κυβέρνηση στο να προβεί σε αυτή την πράξη. Εξ αποτελέσματος δυστυχώς τα λόγια τους τότε δεν βρήκαν ανταπόκριση στην πλειοψηφία των πολιτών. Σήμερα όμως, δύο χρόνια μετά, μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Στον αντίποδα αυτών, εκείνοι που δίχασαν, μοίρασαν υποσχέσεις και προκάλεσαν ανέξοδες περιπέτειες – δηλαδή ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του- θα είναι πολιτικά υπόλογοι τόσο για τις πράξεις τους όσο και για τα ψέματα τους εναντίον των πολιτών αλλά και απέναντι των πολιτικών τους αντιπάλων.

Για όλα αυτά όμως θα μιλήσει και η Ιστορία αλλά και οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αμέσως μετά την απαλλαγή από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.Ο Νεοδημοκράτης
Μενού
Responsive Menu Clicked Image