Πολιτική

Τα γκάλοπ δείχνουν τον Μητσοτάκη να κερδίζει τους δημοσίους υπαλλήλους

Επίθεση φιλίας στους δηµοσίους υπαλλήλους προκειµένου να καταρρίψει µύθους και πραγµατικότητες ως προς το κατά πόσο αποτελούν εκλογικό «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ο πρόεδρος της Ν.∆., Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είµαστε αντιµέτωποι µε µια σκληρή µαύρη προπαγάνδα, fake news, και διαστρέβλωσης των θέσεων µας», τόνισε σε συζήτηση που είχε µε δηµοσίους υπαλλήλους, πριν από µία εβδοµάδα. «Θα εµπιστευθώ τη δηµόσια διοίκηση και τους δηµοσίους υπαλλήλους», συνέχισε.

«∆εν θα γίνει καµία απόλυση δηµοσίου υπαλλήλου, το λέω για άλλη µια φορά ρητά και κατηγορηµατικά», πρόσθεσε. Είναι γεγονός ότι οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έγιναν µε µια αρνητική κληρονοµιά να συνοδεύει τη Ν.∆. και µέχρι σε έναν βαθµό να ακολουθεί µέχρι σήµερα και τον Κ. Μητσοτάκη, που ήταν τότε υπουργός ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης. Η κυβέρνηση Ν.∆.ΠΑΣΟΚ προχώρησε στον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ και σε απολύσεις ανδρών της ∆ηµοτικής Αστυνοµίας, φυλάκων στα σχολεία κ.λπ., χωρίς καµία αξιολόγηση.

Παράλληλα, η επιλογή του τότε υπουργού Οικονοµικών, Γιάννη Στουρνάρα, να απολύσει τις καθαρίστριες έγινε σηµαία του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ διεθνώς και «έστειλε» στην Ευρωβουλή και την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Το αποτέλεσµα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγράψει πανελλαδικό ποσοστό 36,4%, µε το 41,2% από ψηφοφόρους που προέρχονταν από τους δηµοσίους υπαλλήλους, σύµφωνα µε τις αναλύσεις των exit polls. Aντίθετα, η Ν.∆. συγκέντρωσε 27,81% στην επικράτεια, µε τους δηµοσίους υπαλλήλους να αποτελούν µόλις τον έναν στους πέντε ψηφοφόρους της.

ΥΠΟΧΩΡΕΙ
Το εξάµηνο Βαρουφάκη και το τρίτο Μνηµόνιο που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καµµένου άρχισαν να οδηγούν σε πτώση τον ΣΥΡΙΖΑ και άνοδο τη Ν.∆. Τον Σεπτέµβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πανελλαδικά 35,46%, µε τα ποσοστά στους δηµοσίους υπαλλήλους να πέφτουν στο 36,3% και η Ν.∆. 28,09%, µε το ποσοστό των δηµοσίων υπαλλήλων να βελτιώνεται (26,9%). Παρά την προσπάθεια της Κουµουνδούρου και του Μαξίµου να πείσουν τους δηµοσίους υπαλλήλους ότι αν εκλεγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει απολύσεις, η δηµοσκοπική εικόνα που διαµορφώνεται ως απόρροια της κρίσης και των πολιτικών της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα από το 2015 έως σήµερα δείχνει ότι η υπεροχή που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριµένο εκλογικό σώµα υποχωρεί σηµαντικά. Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έρευνα της ∆ιαΝΕΟσις (MRB) για το «τι πιστεύουν οι Ελληνες».

Στην τελευταία, του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018, το 61% θεωρεί ότι «χρειαζόµαστε µικρότερο δηµόσιο τοµέα», το 26,8% «ίδιο µε σήµερα» και µόνο το 10,9% «µεγαλύτερο». Η υπερφορολόγηση έγινε τόσο αβάσταχτη στα τριάµισι χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που η πλειοψηφία(64,2%) θεωρεί ότι «η φορολογία πρέπει να είναι χαµηλή, έστω και αν υπάρχει λιγότερη κρατική µέριµνα». Σε ανάλογες µετρήσεις του Ιανουαρίου του 2015, µόνο το 39,2% πίστευε το ίδιο. Τον Νοέµβριο του 2015 το ποσοστό αυξήθηκε στο 45,7% και τον ∆εκέµβριο του 2016 στο 54,5%. Η αυξητική πορεία προφανώς συνδέεται, για παράδειγµα, µε την εικόνα των νοσοκοµείων, που σε πολλά δεν υπήρχαν κατά διαστήµατα ούτε γάζες.

Οι πολίτες θεωρούν ότι οι φόροι είναι εξαιρετικά δυσανάλογοι των κρατικών υπηρεσιών που παρέχονται και οι οποίες, αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσλήψεις «ηµετέρων», όπως επισηµαίνουν κοµµατικές πηγές της Ν.∆. Οχι ότι οι παθογένειες αυτές δεν χαρακτήριζαν τις προηγούµενες κυβερνήσεις. Το γεγονός, όµως, ότι ειδικά ο προερχόµενος από την Αριστερά ΣΥΡΙΖΑ έγινε «πρωταθλητής» µεγέθυνε τη δυσαρέσκεια, επισηµαίνει η Πειραιώς. Στην ερώτηση αν οι πολίτες θεωρούν ότι «το κράτος επεµβαίνει υπερβολικά και δεν επιτρέπει στον ιδιωτικό τοµέα να δηµιουργήσει πλούτο και θέσεις εργασίας», απάντησε «ναι» το 62,3%. Μόνο το 35,5% θεωρεί ότι «δεν επεµβαίνει αρκετά και επιτρέπει στον ιδιωτικό τοµέα ανα δρα ασυδότως». Η αίσθηση της υπερβολικής παρέµβασης του κράτους αυξήθηκε στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Απρίλιο του 2015 πίστευε το ίδιο το 53,8% και τον ∆εκέµβριο του 2016 το 60,9%. Η αίσθηση αυτή είναι πιο έντονη µεταξύ των πολιτών που δήλωσαν ότι ψήφισαν Ν.∆. (76,2%). ∆εν είναι όµως χαµηλό το ποσοστό και µεταξύ εκείνων που δήλωσαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (56,9%). Ο Κ. Μητσοτάκης, µιλώντας στο συνέδριο «Digital Economy Forum 2018», τη ∆ευτέρα, δήλωσε ότι «η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ίσως είναι η τελευταία µεγάλη ευκαιρία µεταρρύθµισης της δηµόσιας διοίκησης» και ότι «το κράτος έχει µόνο να κερδίσει από τη συνεργασία και το outsourcing δηµοσίων υπηρεσιών».

«Είναι προκλητικό η κυβέρνηση να τσακίζει τους Eλληνες στους φόρους και να κόβει τις συντάξεις και να µην προωθεί πολιτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή», τόνισε. Το ∆ηµόσιο θέλει µάνατζµεντ, όχι απολύσεις, όπως είναι το «σύνθηµα» του Κυρ. Μητσοτάκη. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ «Government at a Glance 2017», οι σκανδιναβικές χώρες έχουν τον µεγαλύτερο αριθµό δηµοσίων υπαλλήλων και η Νορβηγία 30% του εργατικού δυναµικού. Η Ελλάδα είναι στην έβδοµη θέση (18%), άρα δεν έχει πλεονάζον προσωπικό, όπως επισηµαίνει και ο πρόεδρος της Ν.∆., ώστε να χρειάζονται απολύσεις.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΗΓΗ
Ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επανειληµµένα έχει αναφερθεί και στη µεγάλη πληγή του «brain drain». Ενα χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι το Λουξεµβούργο. Σε πληθυσµό περίπου 530.000, οι 12.500 (10%) είναι Ελληνες. Περίπου 400.000 στη συντριπτική πλειονότητά τους µε πτυχία µετανάστευσαν εξαιτίας της κρίσης. Σύµφωνα µε τη διαδικτυακή έρευνα Braingain (Σεπτέµβριος 2017), το 71,66% απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση του Αλ. Τσίπρα να επιστρέψουν και να εργαστούν και στο ∆ηµόσιο. Αξιοκρατία, ακοµµάτιστη αξιολόγηση, προγραµµατισµός προσλήψεων όπου υπάρχουν ανάγκες, καλύτερες αµοιβές για όσους θέλουν να κάνουν καριέρα στο ∆ηµόσιο, σταδιακή απεξάρτηση της δηµόσιας διοίκησης από την εκάστοτε κυβέρνηση είναι λέξεις-κλειδιά στο κυβερνητικό πρόγραµµα του προέδρου της Ν.∆. και αφορά ένα σηµαντικό κοµµάτι των δηµοσίων υπαλλήλων, όπως τονίζει η Πειραιώς.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική