25 Απριλίου 2019

Η «πασιονάρια» Ρένα Δούρου… κάηκε

Από την ώρα που η Ζωή Κωνσταντοπούλου εγκατέλειψε και μάλιστα με κρότο τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική «πασιονάρια» του κόμματος. Ούτως ή άλλως, οι υπόλοιπες κυρίες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πολιτική συνταξιοδότηση, οπότε πρόσωπα όπως η Θεανώ Φωτίου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου ή η Ελένη Αυλωνίτου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παίξουν σημαίνοντα ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα
Η κ. Δούρου για ένα μεγάλο διάστημα πήγαινε παράλληλα με τον Αλέξη Τσίπρα. Αμφότεροι, άλλωστε, έχουν γεννηθεί το 1974 και μάλιστα μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας. Το άστρο τους άρχισε να λάμπει στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και σε όλες τις κομματικές φάσεις ήταν ταυτισμένοι. Για παράδειγμα, το πρώτο διάστημα που ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδευε ως πρόεδρος του Συνασπισμού στο εξωτερικό, η Ρένα Δούρου με την ιδιότητα της υπεύθυνης του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής τον συνόδευε και ως πολύγλωσση «κάλυπτε» με άνεση πολλές από τις αδυναμίες του νεόκοπου ηγέτη στις ξένες γλώσσες και στην επαφή με τα αδελφά κόμματα της Αριστεράς. Επιπροσθέτως, η κ. Δούρου αποτέλεσε τον προπομπό της επαφής του ΣΥΡΙΖΑ με την εξουσία, όταν τον Μάιο του 2014 κέρδισε την Περιφέρεια Αττικής. Από τότε πήρε και τον τίτλο της «μικρής πρωθυπουργού», με τον κ. Τσίπρα να γίνεται λίγους μήνες αργότερα «κανονικός πρωθυπουργός».

Από την προεκλογική περίοδο, η Δούρου ανέβαζε συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών. Μιλούσε ακόμα και για τον διαφορετικό τρόπο που μαζεύουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις τα σκουπίδια ή δεσμευόταν πως θα αποχωρήσει από την Περιφέρεια αν δεν καταφέρει να κάνει μια σειρά από πράγματα στο σκέλος των αντιπλημμυρικών έργων ή της προστασίας από τις πυρκαγιές. Τα όμορφα λόγια όμορφα καίγονται -ή πνίγονται-, με αποτέλεσμα η περιφερειάρχης να περάσει πολύ κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει. Το κοντέρ της πλέον δεν μετράει επιτυχίες αλλά δεκάδες νεκρούς, που πολλοί ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της πολιτικής της καριέρας.

Η Μάνδρα Αττικής με τους 24 ανθρώπους που πνίγηκαν στις πλημμύρες και το Μάτι Αττικής με τους 93 ανθρώπους που κάηκαν ή πνίγηκαν, σε κάθε περίπτωση δεν προδικάζουν ένα ευοίωνο μέλλον γι’ αυτή. Σε όλες, δε, τις περιπτώσεις η κ. Δούρου επέλεξε το ίδιο μοντέλο αντιμετώπισης των καταστροφών, που δεν ήταν άλλο από αυτό της απόστασης από τα γεγονότα. Σαν, δηλαδή, να ήθελε να κρυφτεί πίσω από τη διάχυση των αρμοδιοτήτων ή τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού. Και δεν ήταν μόνον οι πλημμύρες ή οι πυρκαγιές. Το ίδιο έπραξε όταν ο Σαρωνικός γέμισε με μαζούτ ύστερα από ένα ναυάγιο ή όταν γίνονταν βουνά οι τόνοι από τα σκουπίδια.

Συντροφικά βέλη
Η στάση της αποτελεί εσχάτως ένα από τα βασικά θέματα συζητήσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα «συντροφικά βέλη» να δίνουν και να παίρνουν. Πολλοί θυμήθηκαν ότι η Ρένα Δούρου δεν στήριξε δημοσίως την κυβέρνηση σε καμία από τις δύσκολες στιγμές του προηγούμενου διαστήματος και ιδίως όταν ο πρωθυπουργός έπαιρνε αντιλαϊκές αποφάσεις. Αντιθέτως, λένε με ενόχληση, επέλεξε να φιγουράρει στην πρώτη σειρά στο Ζάππειο, δίπλα στη σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα, όταν ο τελευταίος πραγματοποίησε πανηγυρική εκδήλωση για να ανακοινώσει ότι η χώρα οδεύει προς την έξοδο από τα Μνημόνια. Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μάτι, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται αν η κ. Δούρου έχει συναίσθηση των ευθυνών της και πολύ περισσότερο αν έχει αντιληφθεί το κλίμα που υπάρχει για την ίδια όχι μόνο στην κοινωνία αλλά ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιες πληροφορίες που την έφερναν να σκέφτεται την παραίτηση δεν επιβεβαιώθηκαν, αντιθέτως, λέγεται ότι δεν αισθάνεται υπόλογη για τους νεκρούς, επιμένοντας ότι δεν έχει ευθύνες για τα όσα συνέβησαν. Πάντως, αυτό που κυκλοφορεί ευρέως στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου είναι πως η κ. Δούρου θα εγκαταλείψει την Περιφέρεια Αττικής και θα επιλέξει να ξεχαστούν τα πεπραγμένα της μέσα από τη μετακόμισή της στο Ευρωκοινοβούλιο. Ωστόσο, επί του παρόντος, αυτό που οι πάντες συνομολογούν είναι ότι θα πρέπει να ξεχάσει τις όποιες σκέψεις έκανε για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα… «Κάηκαν», μαζί με τις φιλοδοξίες της.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/8/2018Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image