18 Νοεμβρίου 2018

Οι συναντήσεις του Βασίλη Κικίλια σε Λευκό Οίκο και State Department

Επίσκεψη στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο Βασίλης Κικίλιας, με την ιδιότητα του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτο σταθμό την Ουάσιγκτον. Ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε στο State Department με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κόεν τόνισε ότι οι διακρατικές σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας είναι ισχυρές και ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πόλο σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Βασίλης Κικίλιας χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παραδοσιακά και διαχρονικά ισχυρές και τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυσή τους, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας γιατί, όπως επισήμανε, χωρίς ασφάλεια δε μπορούν να υπάρχουν επενδύσεις και ανάπτυξη.

Στη συνάντηση έγινε αναφορά και στην υπόθεση της αναβάθμισης των F-16. Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι η ΝΔ θεωρεί την αναβάθμιση των F-16 επιβεβλημένη, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνει με διαφάνεια, αμοιβαία οφέλη για τις δύο χώρες και σεβασμό στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλο του προέδρου Τραμπ για θέματα τεχνολογίας Μάικλ Κράτσιος.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα, ο κ. Κράτσιος ενημέρωσε τον κ. Κικίλια για τη έμφαση που δίνει η διακυβέρνηση Τραμπ στην έρευνα και την τεχνολογία, για τη θωράκιση των ΗΠΑ από κυβερνοεπιθέσεις αλλά και την πρωτοπορία της στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του 3D printing και των drone.
Ο κ. Κικίλιας έκανε ειδική αναφορά στη στρατηγική θέση της Ελλάδας και ενημέρωσε τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα ασφάλειας, άμυνας, για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας.
Στον Λευκό Οίκο ο Βασίλης Κικίλιας συναντήθηκε και με τη σύμβουλο του αντιπροέδρου Πενς για θέματα Ευρώπης και Ρωσίας Μόλι Μοντγκόμερι και τον Άλτον Μπιούλαντ από το National Security Council.

Οι δύο αξιωματούχοι ενημέρωσαν τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ για τη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, δίνοντας έμφαση στις ιδιαιτερότητες της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και στη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας.
Ο κ. Κικίλιας έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών και ασφάλειας και ενημερώθηκε ότι ο αντιπρόεδρος Πενς ενδέχεται να επισκεφθεί την Ελλάδα εντός του προσεχούς έτους.Μενού
Responsive Menu Clicked Image