SelectedΠολιτική

Κ. Μητσοτάκης: “Βρέχει λεφτά κι εμείς κρατάμε ομπρέλα”

c4c1da473aec41298c8630a9bdd78a1fΒολές κατά του Μεγάρου Μαξίμου για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης εξαπέλυσε,  μιλώντας σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με Επαγγελματικούς, Επιστημονικούς και Παραγωγικούς Φορείς της Ανατολικής Κρήτης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Τονίζοντας πως ο ατέρμονος κύκλος της διαπραγμάτευσης κοστίζει ακριβά στους πολίτες, αλλά και στην πραγματική οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ως πολύ σημαντική, επισημαίνοντας πως με την κίνηση αυτή θα μειωθεί το κόστος δανεισμού του Κράτους, που θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις.

“Καθυστερώντας η κυβέρνηση να κλείσει την αξιολόγηση δε μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Για να τα πω απλά: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα. Αυτό είναι το κόστος μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που έχει έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά. Τα περιβόητα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ό,τι συμβαίνει και σήμερα. Και σήμερα, εάν ξεπεράσουμε τους στόχους έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κάποια χρήματα πίσω. Άρα, όλο αυτό είναι ένα θέατρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μέτρα 2% του Α.Ε.Π. Μείωση του αφορολόγητου και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση των συντάξεων”, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εστιάζοντας στο καυτό μέτωπο των “κόκκινων δανείων”, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η οδός Πειραιώς έχει καταθέσει τη δική της αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση. “Πρόκειται για τη “Δεύτερη Ευκαιρία”. Είναι πιο απλή και λειτουργική από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότεινε η κυβέρνηση. Βάζει το βάρος στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο. Ενώ οι όποιες ρυθμίσεις συμπαρασύρουν και τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο”, ανέφερε και στάθηκε στις βιομηχανικές περιοχές. “Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε την παραγωγική μας βάση σε οργανωμένες περιοχές, οι οποίες πρέπει να προσφέρουν βασικές ποιοτικές υποδομές. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει ο φορέας διαχείρισης των ΒΙΠΕ να επενδύσει σε αυτές περισσότερα κονδύλια. Η πραγματικότητα λέει ότι νέες επενδύσεις πρέπει να γίνονται εντός οργανωμένων χώρων”, τόνισε.

Όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και οι αγρότες να στραφούν από τις λογικές των επιδοτήσεων στην λογική παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. “Ποιοτικό προϊόν είναι εκείνο που έχει καλή σχέση ποιότητας και κόστους, ώστε η τιμή του να είναι ανταγωνιστική. Για να έχουμε εθνική στρατηγική εξαγωγών απαιτείται  να δούμε το όλο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το ζήτημα του κόστους ενέργειας και το κόστος χρηματοδότησης είναι απολύτως καθοριστικό”, επεσήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το βιβλίο “Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη”, το οποίο του δώρισαν στο Επιμελητήριο, ανέφερε πως αυτό εξηγεί γιατί οι κοινωνίες, οι οποίες πετυχαίνουν είναι τελικά αυτές που έχουν ανοιχτούς συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς. “Αυτές που δίνουν, δηλαδή, την δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκόμενους της ιδιωτικής οικονομίας να  συμμετέχουν στη δημιουργία και την κατανομή του πλούτου…Τα έθνη που αποτυγχάνουν, είναι κατεξοχήν αυτά όπου κλειστές συντεχνίες, κλειστές ολιγαρχίες νέμονται τον πλούτο προς όφελός τους και όχι προς όφελος της κοινωνίας. Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους, με θάρρος για το πως ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για το πως θα αποποινικοποιήσουμε την έννοια της επιχειρηματικότητας. Για το πως θα τοποθετήσουμε το ρόλο του Κράτους στο σωστό του πλαίσιο, ως ένα πάροχο ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και ένα φορέα που ρυθμίζει με τρόπο αντιγραφειοκρατικό τη λειτουργία της αγοράς”, σημείωσε.

Αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο πρόεδρος της ΝΔ διεμήνυσε πως η Κρήτη πρέπει να γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής καθαρής ενέργειας. “Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να μπορεί να την πουλάει στο σύστημα. Άρα, πρέπει να διασυνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι το μέλλον. Και το μέλλον είναι ήδη εδώ”, είπε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected