18 Ιουνίου 2018

Κόβουν το 50% του ΕΚΑΣ από τους πιο αδύναμους συνταξιούχους

ekas-epistrofi-anadromikwnΑν δεν ήταν τραγωδία, θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο! Με νωπό, ακόμη, στη μνήμη όλων, το προκλητικό διάγγελμα – φιάσκο του πρωθυπουργού περί χορήγησης, δήθεν, της 13ης σύνταξης, δημοσιεύτηκε το Φ.Ε.Κ. (4101/20-12-2016, τεύχος Β΄) που περιλαμβάνει την οριζόντια μείωση της σύνταξης όλων των χαμηλοσυνταξιούχων.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα που καταργεί οριστικά το 50% τους ΕΚΑΣ σε 250.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Η συνολική απώλεια του ΕΚΑΣ ύψους 940.000.000 ευρώ συντελέστηκε με απόλυτη ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και αφορά κατεξοχήν την πιο αδύναμη κατηγορία των συνταξιούχων, της οποίας το μαρτύριο δεν έχει τέλος.

Η μηνιαία μεσοσταθμική απώλεια για κάθε συνταξιούχο είναι 200 ευρώ και αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 της κύριας σύνταξής του. Αυτό σε ετήσια βάση ισοδυναμεί με την απώλεια περίπου 4 συντάξεων. Οι μειώσεις των συντάξεων με βάση το «Νόμο Κατρούγκαλου» είναι αλλεπάλληλες. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι, παρά τις δραματικές μειώσεις που έχουν συντελεστεί, το ασφαλιστικό παραμένει ακόμη στον αέρα.Οικονομία
Μενού
Responsive Menu Clicked Image