SelectedΠολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα μπορούν να γκρεμιστούν σε μία στιγμή

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC «Η ΝΔ τα τελευταία δυόμιση χρόνια δεν τα έκανε όλα τέλεια. Υπήρξαν αρρυθμίες, καθυστερήσεις και περιπτώσεις αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας. Αυτό που, όμως, έκανε η ΝΔ και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς είναι ότι τήρησε τις υποσχέσεις της, κράτησε τη χώρα στο ευρώ, διαφύλαξε τη συνέχεια και την ομαλότητα στο κράτος, πλήρωσε μισθούς και συντάξεις και έβαλε τη χώρα σε μια τροχιά σταθερής εξόδου από την κρίση» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει απολύτως τίποτα για το πώς θα χρηματοδοτήσει την οικονομία. Αυτό είναι που φοβίζει. Αυτό είναι που προβληματίζει τους πιστωτές μας, αλλά πρέπει να βάλει και σε σκέψεις τον ελληνικό λαό».

Στην επισήμανση-ερώτηση ότι «υπήρξατε ο υπουργός που προχώρησε μία σειρά από αναγκαίες ποιοτικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε για τους περισσότερους συναδέλφους σας, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν και μέρος των συμφωνιών της χώρας με την τρόικα. Μήπως η ΝΔ πληρώνει τώρα αυτή της την απροθυμία;», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Είναι καλό να θυμόμαστε πάντα ότι: Πρώτο, το 2010 η ελληνική οικονομία χρεοκόπησε. Δεύτερο, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ μας δάνεισαν 210 δισ. ευρώ ώστε να μείνουμε στο ευρώ και να αποφύγουμε το κοινωνικό χάος. Τρίτο, τα δανεικά ήρθαν με όρους που καταγράφηκαν σε δύο μνημόνια, τα οποία η χώρα όφειλε και οφείλει να τηρήσει στο ακέραιο. Τέταρτο, το δεύτερο μνημόνιο δεν έκλεισε διότι ο ΣΥΡΙΖΑ απείλησε ότι θα φέρει πολιτική αστάθεια με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το έκανε. Πέμπτο, μετά τις εκλογές, παραμένει η εκκρεμότητα της τελευταίας αξιολόγησης της οικονομίας σύμφωνα με το δεύτερο μνημόνιο. Έκτο, η επιτυχής αξιολόγηση και μόνο θα φέρει τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, χωρίς νέο μνημόνιο και με τη δυνατότητα στην επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με καθαρά εθνικό πρόσημο. Αυτό θα το κάνει, είτε μια κυβέρνηση ΝΔ, είτε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η επιλογή που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου. Όλα τα άλλα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Η ΝΔ τα τελευταία δυόμιση χρόνια δεν τα έκανε όλα τέλεια. Υπήρξαν αρρυθμίες, καθυστερήσεις και περιπτώσεις αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας. Αυτό που, όμως, έκανε η ΝΔ και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς είναι ότι τήρησε τις υποσχέσεις της, κράτησε τη χώρα στο ευρώ, διαφύλαξε τη συνέχεια και την ομαλότητα στο κράτος, πλήρωσε μισθούς και συντάξεις και έβαλε τη χώρα σε μια τροχιά σταθερής εξόδου από την κρίση. Όλα μπορούν να γκρεμιστούν σε μία στιγμή. Είναι εύκολο να φέρεις την καταστροφή και το χάος. Το δύσκολο είναι να συνεχίσεις σε μια μεταρρυθμιστική πορεία που θα κάνει καλύτερο το αύριο των παιδιών μας και να τηρήσεις τις υποσχέσεις σου. Το 2015 οφείλουμε στους δανειστές μας 22 δισ. ευρώ. Όποιος προσπερνά αυτό το δεδομένο, αναλαμβάνει και την ευθύνη των συνεπειών».

Απαντώντας στο ερώτημα «ποιο είναι το μήνυμα της αποτυχίας της κυβέρνησης να εκλέξει τον υποψήφιό της ως Πρόεδρο της χώρας;», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε:

«Το Σύνταγμα έδινε τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει την πολιτική αστάθεια στη χώρα με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη Χρυσή Αυγή και τους Ανεξάρτητους Έλληνες άδραξαν την ευκαιρία βάζοντας πάνω από την πατρίδα το στενό κομματικό όφελος. Στη Δημοκρατία όμως, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το λόγο τώρα έχουν οι πολίτες. Έχουν στα χέρια τους τα δεδομένα. Έχουν στα χέρια τους την ευθύνη που αναλογεί σε κάθε ελεύθερο πολίτη σε μια Δημοκρατία. Πιστεύω ότι η σοφία του Ελληνικού λαού θα μας οδηγήσει στις λύσεις που απαιτεί η μεγάλη και συχνά σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας».

Στη συνέχεια, ρωτήθηκε «πόσο ρεαλιστικός είναι ο φόβος ότι αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει ακόμα και η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη;».

Ο κ. Μητσοτάκης διατύπωσε την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει απολύτως τίποτα για το πώς θα χρηματοδοτήσει την οικονομία. Αυτό είναι που φοβίζει. Αυτό είναι που προβληματίζει τους πιστωτές μας, αλλά πρέπει να βάλει και σε σκέψεις τον ελληνικό λαό. Ξέρετε πολύ καλά ότι η χρηματοδότηση μιας χώρας που βρίσκεται σε μνημόνιο γίνεται με δυο τρόπους. Ή από τις αγορές, ειλικρινά δεν μπορώ να φανταστώ μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγαίνει στις αγορές ή από τους πιστωτές της με ένα ακόμα σκληρότερο μνημόνιο. Εκτός εάν ο κ. Τσίπρας επιλέξει το δρόμο της επιστροφής στη δραχμή, ικανοποιώντας με τον τρόπο αυτό αρκετές από τις συνιστώσες του».

Όταν ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε ότι «ο διεθνής Τύπος σχεδόν προεξοφλεί μια, οριακή ίσως, αλλά πάντως νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τι πιστεύετε ότι θα πρέπει να κάνει η ΝΔ για να την αποτρέψει;» απάντησε ως εξής:

«Κακώς το προεξοφλούν. Και το λέω αυτό γιατί η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας, μιας κοινωνίας που έχει ταλαιπωρηθεί οριζόντια, που χωρίς αμφιβολία έχει σηκώσει το βάρος της προσπάθειας, δεν θέλει να πάμε πίσω στα παλιά. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτό ισχύει και για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Της Αριστεράς γενικότερα. Υπάρχει πολίτης που επιθυμεί επιστροφή στο μεγάλο και σπάταλο κράτος; Που επιθυμεί τη διατήρηση εστιών αδικίας, αναξιοκρατίας, διαφθοράς και ανομίας; Αντίθετα. Πιστεύω ότι όλοι θέλουν να αλλάξουμε τα πράγματα στην πατρίδα μας μια και καλή. Να προχωρήσουμε με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών. Να δημιουργήσουμε το δικό μας πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης, που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας όλα εκείνα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Να τρέξουμε πιο γρήγορα απ΄ ό,τι μέχρι σήμερα. Να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και κοινωνικής αμοιβαιότητας. Με τόλμη και συναίσθηση της ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές. Αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας την επόμενη ημέρα των εκλογών, καθώς πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε. Η ΝΔ ως η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, που πάνω απ΄ όλα έχει την Ελλάδα, θα πει την αλήθεια στους πολίτες. Θα προτάξει το ρεαλισμό απέναντι στο λαϊκισμό. Θα κινηθεί με προγραμματισμό. Με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Μακάρι, για το καλό όλων μας, να κάνουν και τα άλλα κόμματα το ίδιο».

Τέλος, στη συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι ούτε και σ΄ αυτές τις εκλογές η Ομογένεια δεν δικαιούται να ψηφίσει και «πώς μπορεί να προχωρήσει αυτό το δικαίωμα που οι απόδημοι τόσων άλλων χωρών απολαμβάνουν;», τόνισε:

«Αρχικά, θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα, ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, με καθαρούς στόχους, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Ομογένειας. Μια στρατηγική που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες αυτού του κομματιού του Ελληνισμού που η τύχη το έφερε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη μητέρα Ελλάδα. Το γεγονός ότι δεν το έχουμε πετύχει ακόμη με θλίβει πραγματικά. Και με θλίβει ακόμη περισσότερο, καθώς το έχουν πετύχει Ομογένειες άλλων χωρών πολύ μικρότερες ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά σε ό,τι αφορά τις δυνατότητές τους, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στη χώρα τους. Έρχομαι τώρα στην ουσία της ερώτησής σας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ουσιαστική εθνική στρατηγική για την Ομογένεια και να μην παρέχουμε στους ανθρώπους της, που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, το ρόλο που τους αξίζει. Και ξέρετε πολύ καλά ότι έχω δώσει αγώνα γι΄ αυτό το θέμα. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο μόνιμης διαμονής τους και να μην έρχονται στην Ελλάδα για να ψηφίσουν. Αυτό νομίζω πως είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Όλα αυτά, όμως, όπως και η εθνική στρατηγική, δεν μπορούν να επιτευχθούν, αν δεν υπάρχει σύμπνοια και συνεργασία».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected