Ελλάδα

Μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη γίνεται πράξη

ImageHandler (2)Πρόκειται ουσιαστικά για μία πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης».

Μία από τις τελευταίες επιθυμίες του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν η οικολογική αποκατάσταση των Λευκών Ορέων.

Το βράδυ του Σαββάτου, στις 20 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, παρουσιάζονται οι μελέτες για την πρότυπη οικολογική παρέμβαση στα Λευκά Όρη, σε μία εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από την Αντιπεριφέρεια Χανίων και τους Δήμους Χανίων, Σφακίων και Αποκορώνου.

Ομιλητές θα είναι οι:

Λυδία Καρρά, Πρόεδρος Δ.Σ., Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού
Τριαντάφυλλος Αδαμακόπουλος, Μελετητής, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού
Μίλτος Γκλέτσος, Συντονιστής Δράσεων Φύσης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Δρ. Ειρήνη Βαλλιανάτου, Βιολόγος, Συστηματική Βοτανικός, Φυτοκοινωνιολόγος, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
Εύη Κορακάκη, Υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων WWF Ελλάς
Γρηγόρης Δρ. Βάρρας, Αν. Καθηγητής, Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανικής & Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, ΤΕΙ Ηπείρου (Επιστημονικώς Υπεύθυνος), WWF Ελλάς
Κατερίνα Μητσοτάκη, Πρόεδρος Δ.Σ., «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης»
Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης»
Κωνσταντίνος Λούλης, Ταμίας Δ.Σ., «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης»
Η δράση με τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη» γίνεται σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης» και «WWF Ελλάς» και περιλαμβάνει τη δημιουργία δεκαπέντε μονοπατιών, ενός πρότυπου βοτανικού κήπου με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, αλλά και την αποκατάσταση της περιοχής των Λευκών Ορέων.

Η σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τη φύση ήταν ιδιαίτερη. Ο διορατικός πολιτικός θεωρούσε την προστασία του περιβάλλοντος βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου. Το ΙΚΜ μέσα από αυτή την πρωτοβουλία ξεκινά να εκπληρώνει την τελευταία επιθυμία του, ο οποίος μέχρι το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να αγωνίζεται για την οικολογική αποκατάσταση των Λευκών Ορέων, ενός τόπου που λάτρεψε.

Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 215.000 ευρώ από δωρεές που έγιναν στις τρεις οικολογικές οργανώσεις μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον περασμένο Μάιο. Επιθυμία της οικογένειας ήταν αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές για την αναγέννηση των Λευκών Ορέων.

Πιο συγκεκριμένα, η «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» περιλαμβάνει την δημιουργία ενός δικτύου 15 μονοπατιών συνολικού μήκους 58 χλμ., το οποίο θα διασχίζει τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων. Την μελέτη εκπόνησε η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού», στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες σήμανσης, συντήρησης και αποκατάστασης μονοπατιών, με στόχο αφενός την ασφάλεια των επισκεπτών και αφετέρου την ανάδειξη της Δυτικής Κρήτης σε διεθνές κέντρο περιπατητικού τουρισμού. Το έργο αυτό έχει σκοπό να αναδείξει και να προβάλει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, την φύση και την ιστορία του τόπου.

Από την πλευρά της η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης έχει αναλάβει τη μελέτη και τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου. Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Σωτήρος, σε έκταση που ευγενικά παραχωρείται από την αδελφότητα της Χρυσοπηγής. Στόχος είναι τόσο η προστασία και ανάδειξη των ιαματικών και αρωματικών φυτών της κρητικής γης, όσο και η λειτουργία του Βοτανικού Κήπου ως χώρος εκπαίδευσης για επισκέπτες και μαθητές σχολείων.

Το τρίτο σκέλος της δράσης του ΙΚΜ, αφορά στην πρότυπη οικολογική αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το WWF Ελλάς. Μέσα από μια ολιστική, όπως την χαρακτήρισαν, προσέγγιση το έργο στοχεύει στη διασφάλιση ενός υγιούς οικοσυστήματος, ανθεκτικού στις διάφορες απειλές που προέχονται από τον άνθρωπο και την κλιματική αλλαγή.

Εκτός από την πρότυπη αναδάσωση στην περιοχή του Θερίσου, θα πραγματοποιηθούν σημαντικές μελέτες που αφορούν στη δημιουργία αντιπυρικής προστασίας, στη διαχείριση βοσκής, στην ανάπτυξη θέσεων θέας για τους επισκέπτες και στην εκπαίδευση φορέων. Η μελέτη αποκατάστασης εκπονείται με την ευγενική προσφορά επιστημονικής ομάδας της οποίας ηγείται ο Δρ. Γρηγόρης Βάρρας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανικής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του TEI Ηπείρου.

Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, τον Ιανουάριο θα γίνει η ολοκλήρωση της μελετής, για την πρότυπη οικολογική αναδάσωση. Τον Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για τον βοτανικό κήπος ο οποίος, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα δημιουργηθεί δύο μήνες μετά, τον Μάιο. Η πρώτη φύτευση αναμένεται να γίνει τον Οκτώβριο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Ελλάδα