SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση «τελειοποίησε τη γλώσσα του λαϊκισμού»

ImageHandler (2)Εισήγαγε πρώτη παγκοσμίως πρώτη τα «post truth politics», είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας – «Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, εάν περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν», πρόσθεσε

Την πεποίθηση του ότι «ο λαϊκισμός θα γνωρίσει βέβαιη ήττα από τον τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό και ορθό πολιτικό λόγο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διγλωσσία, ψέματα και λαϊκισμό, στα οποία, όπως υποστηρίζει, διεκδικεί την… παγκόσμια πρωτοπορία.

«Η συστηματική διαστρέβλωση μιας σειράς εννοιών – τα λεγόμενα post truth politics – εισήχθησαν στην Ελλάδα, πριν καταστούν -ως έννοια- μέρος του παγκόσμιου λεξιλογίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιάννη Βλαστάρη «Λεξικό Χωρίς Γραβάτα».

«Ήμασταν μπροστά σε αυτόν τον κύκλο. Τελειοποιήσαμε τη γλώσσα του λαϊκισμού», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η ίδια η εξουσία στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη με την ανάγκη να διαχειρίζεται κανείς μηνύματα για να εξυπηρετήσει τα δικά του πολιτικά συμφέροντα», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε: «Τα social media δίνουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορης διασποράς ειδήσεων. Πολλές από αυτές είναι ψευδείς. Η διασπορά γίνεται χωρίς κανένα φίλτρο. Και χωρίς την ανάγκη, που ένας δημοσιογράφος μπορεί να είχε, να ελέγξει την προέλευση της είδησης. Αυτά έχουν καταργηθεί. Το έδαφος είναι πρόσφορο για να καλλιεργηθεί αυτού του είδους η ρητορική».

Ειδικότερα, για την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Είμαστε μια Δημοκρατία που υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση και κοινωνία των πολιτών που μπορεί να προτάσσει έναν αντίλογο σε αυτού του είδους την πολιτική ρητορική. Εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, επιλέξαμε εδώ και ένα χρόνο να χρησιμοποιήσουμε τον όρο “Συμφωνία Αλήθειας”. Το πράξαμε ακριβώς επειδή θέλαμε με την έννοια της αλήθειας να καταδείξουμε το πως αντιλαμβανόμαστε τον πολιτικό λόγο απέναντι στον λαϊκισμό».

«Η απάντηση», υποστήριξε, «δεν μπορεί να είναι να επιχειρήσουμε να αντιγράψουμε τη διπλή γλώσσα προς όφελός μας. Από ένα σημείο και πέρα, η σύγκρουση του λόγου με την πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Όσο κι αν κάποιος προσπαθεί να παρουσιάσει τη διαφαινόμενη συμφωνία ως κάτι δημοσιονομικά ουδέτερο, εάν η συμφωνία περιλαμβάνει μείωση συντάξεων και μείωση αφορολόγητου, αυτό κάποια στιγμή οι πολίτες θα το βιώσουν. Άρα, η ίδια η πραγματικότητα θα έρθει να συγκρουστεί με έναν λόγο – που μπορεί να έχει βραχυχρόνια οφέλη – αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα βρει απέναντί του έναν άλλο λόγο, έναν τεκμηριωμένο, ορθό και ρεαλιστικό λόγο, που να πατάει πάνω σε δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα ηττηθεί».

Η διγλωσσία με τη φέτα

Στο ίδιο πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει έμφαση στην κυβερνητική διγλωσσία που χαρακτηρίζει, όπως υποστηρίζουν γαλάζια στελέχη, κάθε πτυχή της πολιτικής που ασκείται.
Σε αυτή την κατεύθυνση έπειτα από σύσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς υπό την προεδρία του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη με αντικείμενο τις επιπτώσεις από την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά, την επονομαζόμενη CETA, υπογραμμίστηκε ότι «η αποτυχία για την πλήρη προστασία της φέτας οφείλεται αποκλειστικά στην Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου».

Επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών που ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Όμως, όταν η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατεψήφισαν. Όχι για τη φέτα, αλλά για τα εργασιακά θέματα».

Αποκρούοντας τις επιθέσεις που δέχθηκαν και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, γαλάζιοι αξιωματούχοι, υποστήριζαν ότι «παρά τις όποιες αδυναμίες της συμφωνίας, σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται να διαγραφούν τα ευρύτερα ευεργετήματα από την κύρωσή της. Και σε αυτό το θετικό ισοζύγιο στηρίχτηκε η υπερψήφισή της από τους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας».

Βλέπουν διάσταση Τσίπρα-Τσακαλώτου

Διγλωσσία στην κυβέρνηση κατελόγισε η αξιωματική αντιπολίτευση και στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μετά την παρουσία του υπουργού Οικονομικών στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, γαλάζια στελέχη υποστήριζαν ότι «ο κ. Τσακαλώτος άδειασε τον πρωθυπουργό του». Κι αυτό, καθώς, «παραδέχτηκε την διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια μετά το 2018» που «σημαίνει πρόσθετα μέτρα διαρκούς λιτότητας».
Θύμιζαν παλαιότερη τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος έλεγε ότι «είναι απολύτως αδύνατον να διατηρηθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μετά το 2018 αν δεν θέλουμε να πνίξουμε την ελληνική οικονομία και αν δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας». Ενώ, συμπλήρωναν ότι «ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε στη Βουλή ότι και μετά το 2018 τα πλεονάσματα θα είναι 3,5%. Άρα, δημιουργεί συνθήκες διαρκούς και μακροχρόνιας στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον, πρόσθεταν, «ο κ. Τσακαλώτος άδειασε το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνοντας όλους εκείνους που, από τις 20 Φεβρουαρίου, έκαναν λόγο για διάσταση πρωθυπουργού – υπουργού Οικονομικών», καθώς ο τελευταίος «παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει συμφωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν ξέρω που θα κάτσει η διαπραγμάτευση”».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση επίκειται μείωση συντάξεων και αφορολόγητου, με αποτέλεσμα να βρεθούν για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου «συνταξιούχοι και οικονομικά ασθενέστεροι, αλλά και όλοι οι Έλληνες».

«Η κυβέρνηση δεν βάζει τέλος στη λιτότητα, αλλά τη διευρύνει και την επεκτείνει», υποστηρίζουν, κάνοντας λόγο για «τρίπτυχο της κυβερνητικής αποτυχίας» που απαρτίζεται από «υποχωρήσεις συνεχώς και παντού, διαπραγματευτικές ήττες και ψέματα».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected