22 Ιανουαρίου 2019

ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Μπορεί να χαθεί η αποζημίωση για την πετρελαιοκηλίδα λόγω ανικανότητας της κυβέρνησης

Σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Ναυτιλίας ήρθε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτηρίζοντάς τον «ψεύτη» με αφορμή τις επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης για το ζήτημα της πετρελαιοκηλίδας.

Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε φόβους πως λόγω της ολιγωρίας της κυβέρνησης μπορεί να χαθούν τα κονδύλια της αποζημίωσης, καθώς ο αρμόδιος οργανισμός μπορεί να αρνηθεί την καταβολή τους εάν υπάρχει δόλος στη βύθιση του πλοίου ή αμέλεια για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Κατηγόρησε τον υπουργό ότι έστειλε «λαθρεμπορικό» για να απαντλήσει το πετρέλαιο από το βυθισμένο πλοίο και πως η παράταση των αδειών για το πλοίο που βυθίστηκε, ουσιαστικά έχει την υπογραφή του κ. Κουρουμπλή (με αντ’ αυτού). Υποστήριξε ότι το επεισόδιο χαρακτηρίζεται «από άγνοια, αδράνεια, ανικανότητα, αδιαφορία και αλαζονεία»επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Κουρουμπλή και στον πρωθυπουργό.

Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε, τέλος, πως «για να παραιτηθεί ο Κουρουμπλής θα πρέπει να έχει άλλα χαρακτηριστικά, που δεν έχει».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι «ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας μεταβαίνει στο Λονδίνο για διαβουλεύσεις με τον αρμόδιο Οργανισμό, ώστε να διασφαλιστούν οι πιστώσεις για τις αποζημιώσεις».

Είπε πως σύντομα έρχεται στη Βουλή ρύθμιση για να τεθεί όριο ηλικίας για τα πλοία, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι λόγω σχέσεων με συμφέροντα δεν είχε προωθήσει τέτοια ρύθμιση. Σημείωσε, ακόμη, πως εντός του Οκτωβρίου λήγει ο διαγωνισμός για τους μηχανισμούς εισροών- εκροών, ώστε να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Επανέλαβε πως δεν υπήρξε ολιγωρία στην αντιμετώπιση της ρύπανσης και υποστήριξε πως το υπουργείο ειδοποίησε το πλοίο της ΕMSA την Τρίτη, καθώς τότε επέστρεφε από αποστολή, ενώ το πλέον κοντινό βρισκόταν στη Μάλτα και χρειαζόταν 3,5 μέρες για να φθάσει στον Πειραιά.

Ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι είχε δώσει εντολή από την πρώτη στιγμή στον αρχηγό του Λιμενικού να εποπτεύσει του ναυαγίου και να είναι συνεχώς εκεί, ενώ ειδοποιήθηκαν άμεσα όλα τα Λιμεναρχεία που είναι αρμόδια για την εκπόνηση του σχεδίου για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας.

Ζήτησε συγγνώμη για τη συνεργάτιδά του που γέλασε χθες στη Βουλή όταν μιλούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι έχει επιλέξει για λόγους εμπιστοσύνης συγγενή του.

Σε ότι αφορά το ταξίδι του στο Λονδίνο υπογράμμισε ότι προετοιμαζόταν μήνες, με στόχο να πεισθούν κάποιοι από τους τέσσερις μεγάλους ναυτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς να φέρουν την έδρα τους στον Πειραιά.Μενού
Responsive Menu Clicked Image