SelectedΠολιτική

Νικήτας Κακλαμάνης: “Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, όπως είχε πει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής”

nikitas-kaklamanisΠιθανότατα το 2018 θα είναι εκλογικό έτος” εκτιμά, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της Βουλής , Νικήτας Κακλαμάνης, θεωρώντας, ωστόσο, ότι καθοριστικό ρόλο για την απόφαση για εκλογές θα παίξει το θέμα των πλειστηριασμών το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη “θα μετατραπεί σε χιονοστιβάδα για την κυβέρνηση”.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, στη συνέντευξή του, υποστηρίζει ότι “η χώρα θα βγει από τα μνημόνια όταν θα έχει ξεπληρώσει το 75% του χρέους της” και όχι τον προσεχή Αύγουστο. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι “όσο δεν περνούσαν οι περίφημες “μεταρρυθμίσεις” που επέβαλλε ο κ. Σόιμπλε οι γερμανικές εφημερίδες μας έβριζαν μέρα-νύχτα και σήμερα που ο κ. Τσίπρας υπογράφει τα πάντα μας αποθεώνουν”.

Ερωτηθείς για το αν η ΝΔ πρέπει να ταχθεί υπέρ του 50%+1 για την κήρυξη απεργίας, ο κ. Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι “το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δεν μπορεί όμως να αποφασίζεται ερήμην της πλειοψηφίας των εργαζομένων”.

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να “αποκλείσει” την Ντόρα Μπακογιάννη από κάθε υπουργικό ή πολιτειακό αξίωμα ο κ. Κακλαμάνης αφού δηλώνει ότι “δεν είναι κατάλληλος να απαντήσει καθώς η κ. Μπακογιάννη είναι προσωπική του φίλη δεκαετίες”, σημειώνει ότι “η ίδια έχει κερδίσει το ρόλο και τη θέση της τόσο στην παράταξη όσο και στην κοινωνία μετά από διαδρομή 30 χρόνων”. Συνεχίζοντας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής δήλωσε: “κριτής κάθε αρχηγού αλλά και πολιτικού είναι ο λαός”.

Ερωτηθείς αν “θεωρεί πιθανό να μην συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές” απαντά ότι ο ίδιος εμπιστεύεται τα λόγια του αρχηγού της ΝΔ που δύο φορές έχει δεσμευτεί ότι “οι εν ενεργεία βουλευτές θα είναι εκ νέου υποψήφιοι”. “Εμπιστεύομαι μόνο τα λόγια του αρχηγού της ΝΔ και όχι όσα διαδίδουν κάποια “παπαγαλάκια”” λέει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Κληθείς να σχολιάσει την “επιμονή της ΝΔ στην υπόθεση Καμμένου” ο κ. Κακλαμάνης δηλώνει ότι “η ΝΔ ορθώς απασχολήθηκε με το θέμα αλλά προέχουν τα καθημερινά μεγάλα προβλήματα του λαού”.

Αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ο Νικήτας Κακλαμάνης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον κ. Μητσοτάκη ήταν στο επίπεδο που έπρεπε” ενώ δηλώνει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι “έτσι κι αλλιώς απομονωμένος”.

Τέλος, στην ερώτηση για το ποια στάση πρέπει να κρατήσει η ΝΔ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ καθώς ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Κακλαμάνης απαντά: “Το ελάχιστο λάθος σε εθνικά θέματα δεν συγχωρείται και δεν διορθώνεται. Ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις”.

Η συνέντευξη του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε Κακλαμάνη, ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί την εβδομάδα που έρχεται, είναι ο τελευταίος μνημονιακός όπως ισχυρίζεται και ο πρωθυπουργός αλλά και πρόσφατα, στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Απ. Δυστυχώς, τόσο για τον κ. Τσακαλώτο, όσο και για την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τον ελληνικό λαό, την αλήθεια την είχε πριν από λίγες εβδομάδες ο κ. Μοσκοβισί και την επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο κ. Κοστέλο. Η χώρα θα βγει από τα μνημόνια, όταν έχει ξεπληρώσει το 75% του χρέους της. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος, για να είναι σίγουροι οι “εταίροι” μας φρόντισε να υπογράψει ακόμη και τη δέσμευση κάθε σπιθαμής της Ελλάδας για 99 χρόνια. Τελικά είχε δίκιο ο κ. Φίλης, αφού αποδείχθηκε ο καλύτερος μαθητής των μνημονίων.

Ερ. Παρά ταύτα, κύριε Κακλαμάνη, όλο και περισσότερες φωνές στην Ευρώπη μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο. Ήδη, προ ημερών, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στα ελληνικά ομόλογα έγραψε “Η αισιοδοξία επιστρέφει”.

Απ. Με συγχωρείται αλλά εσείς βλέπετε καμία αισιοδοξία στα πρόσωπα των Ελλήνων; Το τι γράφουν οι Γερμανοί δεν με ενδιαφέρει. Όσο δεν περνούσαν άμεσα οι περίφημες “μεταρρυθμίσεις” που επέβαλλε ο κ. Σόιμπλε, για να διασωθούν οριστικά οι γερμανογαλλικές τράπεζες (πρόσφατη παραδοχή Ντάισεμπλουμ) υπήρχε η “Βild”, που μας έβριζε “μέρα- νύχτα”. Σήμερα, που ο κ. Τσίπρας υπογράφει και παραδίδει τα “πάντα όλα” χωρίς την παραμικρή αριστερή ενοχή, η “Handelsblatt” μας αποθεώνει. Εγώ ξέρετε τι βλέπω; Ότι η γενιά των 749 ευρώ επί του “ανάλγητου” Κώστα Καραμανλή, έγινε γενιά των 360 ευρώ επί Αλέξη Τσίπρα. Ότι από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” στο “κανένα σπίτι στα χέρια… ιδιοκτήτη”. Ότι καθημερινά έχουμε 1.000 τουλάχιστον κατασχέσεις ακόμη και για χρέη 500 ευρώ.

Ερ. Αλήθεια, θα ήθελα να σας ρωτήσω, βλέπετε μία “ευνοϊκή μεταχείριση” της ελληνικής κυβέρνησης από ευρωπαϊκούς φορείς και αξιωματούχους;

Απ. Τι κάνει “νιάου- νιάου στα κεραμίδια” με ρωτάτε; Μιλάμε για τους ίδιους ανθρώπους, που το 2015 κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Βαρουφάκη -δεξί χέρι του κ. Τσίπρα, για να μη ξεχνιόμαστε- και τότε μας απειλούσαν με Grexit. Τότε βλέπετε, ο κ. Τσίπρας ήθελε να κάνει την “περίφημη διαπραγμάτευση”, ενώ τώρα έχει εξελιχθεί στον καλύτερο τους φίλο, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τα μνημόνια….

Ερ. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να εκμεταλλευτεί το διάστημα από Αύγουστο και μετά και να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018 ή θα εξαντλήσει την τετραετία;

Απ. Πιστεύω ότι πιθανότατα το 2018 θα είναι εκλογικό έτος. Σίγουρα, πάντως, θα είναι προεκλογικό. Εκείνο, που θεωρώ ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο -και απ’ ό,τι βλέπω δεν είχε υπολογιστεί- είναι οι πλειστηριασμοί ακόμη και πρώτης κατοικίας. Εκτιμώ ότι θα μετατραπεί σε χιονοστιβάδα για την κυβέρνηση και δύσκολα θα την αποφύγει.

Ερ. Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, όμως, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν πλήττεται η λαϊκή κατοικία. Συνεπώς, δεν είναι σωστή η απόφαση να επιταχυνθούν οι λοιποί πλειστηριασμοί;

Απ. Οι άνθρωποι παίζουν με τις λέξεις από την πρώτη μέρα, που είναι στην κυβέρνηση. Μετέτρεψαν την τρόικα σε θεσμούς, το μνημόνιο σε μεταρρυθμίσεις κ.α. Θυμηθείτε, λοιπόν, τι έλεγαν ως αντιπολίτευση για τους πλειστηριασμούς και τι λένε τώρα. Έχουν κάνει πάλι το “άσπρο -μαύρο”. Σας επαναλαμβάνω όμως: Οι πλειστηριασμοί ενδεχομένως να αποδειχθούν η χιονοστιβάδα, που θα παρασύρει τη σημερινή κυβέρνηση. Και καλά η αντιπολίτευση “δεν ξέρει τι λέει”. Ο κ. Σκουρλέτης και ο κ. Φίλης; Ούτε αυτοί δεν ξέρουν τι τους γίνεται;

Ερ. Αναφορικά με τις ανατροπές στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων που αποτελεί μνημονική υποχρέωση, θα ήθελα να μου πείτε αν πιστεύετε ότι η ΝΔ πρέπει να ταχθεί υπέρ των διατάξεων που απαιτούν την απόλυτη πλειοψηφία των μελών προκειμένου τα σωματεία να αποφασίζουν απεργία;

Απ. Το δικαίωμα της απεργίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Αυτό δεν αμφισβητείται. Μια όμως γενική π.χ. απεργία δεν μπορεί να αποφασίζεται ερήμην την πλειοψηφίας των εργαζομένων. Επ’ αυτού είχαμε πάντα ξεκάθαρη θέση. Περιμένουμε να δούμε την ακριβή διατύπωση του νόμου και τα ξαναλέμε….

Ερ. Να περάσουμε και στην επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Τώρα, μία βδομάδα μετά, θα λέγατε ότι επρόκειτο για μία “άστοχη πρόσκληση” ή αντίθετα ωφέλιμη, καθώς τόσο ο ΠτΔ όσο και ο πρωθυπουργός απάντησαν με σκληρό τρόπο στις προκλήσεις του Τούρκου Προέδρου;

Απ. Όσον αφορά στις απαντήσεις που δόθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη νομίζω ότι ήταν στο επίπεδο που έπρεπε. Αν, δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απαντούσε στις πάγιες προκλήσεις Ερντογάν, δεν θα έλεγαν κάποιοι ότι σιώπησε; Από εκεί και πέρα, όμως, σχετικά με την προετοιμασία που έγινε από την κυβέρνηση υπήρξε μεγάλη προχειρότητα.

Ερ. Ωστόσο, το γεγονός ότι για πρώτη φορά τόσο η ΕΕ όσο και η Αμερική επέκριναν τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την “συνθήκη της Λοζάνης” δεν ήταν μία διπλωματική επιτυχία της χώρας μας;

Απ. Ο κ. Ερντογάν έτσι κι αλλιώς ήταν απομονωμένος. Για καμία χώρα δεν τίθεται θέμα για τη συνθήκη της Λοζάνης. Το γεγονός ότι και η ΕΕ και οι ΗΠΑ το έκλεισαν ξανά το αποδεικνύει.

Ερ. Να μείνουμε στα εθνικά θέματα και να σας ρωτήσω, θεωρείτε ότι επίκειται επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018; Και η ΝΔ ποια στάση πρέπει να κρατήσει αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα;

Απ. Εκείνο, που ξέρω εγώ είναι, ότι η όποια λύση θα πρέπει να δοθεί με βάση τις διαχρονικά ελληνικές θέσεις. Δηλαδή: Ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις erga omnes. Καμία άλλη διαπραγμάτευση. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική, όπως είχε πει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ξέρετε κάτι; Το ελάχιστο λάθος σε εθνικά θέματα δεν συγχωρείται και δεν διορθώνεται. Όσον αφορά την παράταξη μας, έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν (η πιο πρόσφατη στο Βουκουρέστι 2008, με πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή), ότι προτάσσει το εθνικό από το κομματικό συμφέρον. Θα ήθελα όμως να ρωτήσετε, αν και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια γνώμη….

Ερ. Ο υπουργός Πάνος Καμμένος αποτελεί, κατά τη γνώμη σας, την “αχίλλειο πτέρνα” της κυβέρνησης; Συμφωνείται με την επιμονή της ΝΔ γύρω από την υπόθεση Καμμένος- Σαουδική Αραβία;

Απ. Η ΝΔ δεν αποδέχεται ότι έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για αυτό το θέμα, για αυτό και έχουμε δεσμευθεί ότι η δική μας κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να μάθουμε την αλήθεια. Ορθώς ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα, αλλά προέχουν τα καθημερινά μεγάλα προβλήματα του λαού, που περιμένουν από εμάς ξεκάθαρες απαντήσεις. Το συνέδριό μας αυτό το διήμερο είναι μια καλή ευκαιρία για αυτό.

Ερ. Θα ήθελα να κλείσουμε τη συνέντευξη ρωτώντας σας για τα εσωκομματικά της ΝΔ, με αφορμή και το Συνέδριο αρχών και θέσεων της ΝΔ που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Θεωρείτε σωστή την τοποθέτηση και το timing που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δημοσιοποιήσει την απόφασή του να “αποκλείσει” την Ντόρα Μπακογιάννη από υπουργικό ή άλλο πολιτειακό αξίωμα;

Απ. Δεν είμαι ο κατάλληλος, για να απαντήσω, επειδή η Ντόρα είναι προσωπική μου φίλη δεκαετίες. Έχει κερδίσει το ρόλο και τη θέση της, τόσο στην παράταξη, όσο και στη κοινωνία μετά από διαδρομή 30 χρόνων. Κριτής κάθε αρχηγού αλλά και κάθε πολιτικού είναι ένας: Ο λαός.

Ερ. Ωστόσο πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, π.χ. ο αντιπρόεδρός της Άδωνις Γεωργιάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη και άλλοι χαρακτήρισαν ζήτημα αρχής την πάταξη της “οικογενειοκρατίας”, Κατόπιν τούτου θα ήθελα να σας ρωτήσω: Η ΝΔ είχε κόστος από φαινόμενα οικογενειοκρατίας;

Απ. Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι η μεγαλύτερη παράταξη της χώρας. Δεν ήταν τυχαίο, ότι ήταν η μοναδική που άντεξε στην οκταετία των μνημονίων. Πιστεύετε ότι το κατάφερε λόγω οικογενειοκρατίας ή λόγω της διαχρονικά σταθερής ιδεολογίας της; Οι αριθμοί, λοιπόν, απαντούν το δεύτερο. Ουδείς πρέπει να το ξεχνά.

Ερ. Αλήθεια, και με δεδομένο ότι υπάρχουν φήμες περί ριζικής ανανέωσης των ψηφοδελτίων της ΝΔ, θα ήθελα να μου πείτε, πιστεύετε ότι είναι πιθανό να σας ζητηθεί να μην είστε υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές;

Απ. Γνωρίζετε τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους εν ενεργεία βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Την έδωσε, μάλιστα, δύο φορές. Εγώ, λοιπόν, εμπιστεύομαι μόνο τα λόγια του αρχηγού της ΝΔ και όχι όσα διαδίδουν κάποια “παπαγαλάκια”… Στις άμεσες δημοκρατίες, ο λαός αποφασίζει αν “γουστάρει” να τον εκπροσωπείς… διαφορετικά μέσω της κάλπης σου δίνει… “τα παπούτσια στο χέρι”.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected