SelectedΠολιτική

Ο Καραμανλής στο μνημόσυνο του Αγγέλου την Κυριακή

2506939Στον απόηχο της συνολικής αθωωτικής απόφασης για το Βατοπέδι, ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο του στενού του συνεργάτη, που είχε κατηγορηθεί, αλλά είχε ήδη αθωωθεί με βούλευμα

Στο ετήσιο μνημόσυνο για το Γιάννη Αγγέλου, την Κυριακή στις 11 το πρωί στο δεύτερο νεκροταφείο στα Άνω Πατήσια, θα παραστεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Το ετήσιο μνημόσυνο για τον Αγγέλου πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την τελευταία αθωωτική για όλους τους κατηγορούμενους απόφαση για το Βατοπέδι. Ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή (διευθυντής του πρωθυπουργικού του γραφείου στο Μαξίμου την περίοδο 2004-2009) είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση, αλλά είχε ήδη αθωωθεί με βούλευμα.

Οι πολιτικοί και προσωπικοί του φίλοι όμως τον είχαν μνημονεύσει και όταν εκδόθηκε η τελευταία αθωωτική απόφαση για τους μη πολιτικούς κατηγορούμενους, καθώς η δίωξη σε βάρος του Αγγέλου είχε προκαλέσει οργή στη Νέα Δημοκρατία, όπου πολλοί θεωρούσαν ότι η ασυνήθιστα υψηλή χρηματική εγγύηση που του είχε επιβληθεί είχε πολιτικό σκοπό την εξόντωση του.

Στο Γιάννη Αγγέλου είχαν αναφερθεί με δηλώσεις τους όταν εκδόθηκε η τελευταία απόφαση, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής έκλεισε τη δήλωση του για το Βατοπέδι, στην οποία έκανε λόγο για σκευωρία με στόχο να πληγεί η κυβέρνηση του που όμως αποκαλύφθηκε από τη Δικαιοσύνη, με τη φράση: “Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι”.

Την ίδια φράση είχε χρησιμοποιήσει πέρυσι και στον επικήδειο που είχε εκφωνήσει αποχαιρετώντας το Γιάννη Αγγέλου. “Φίλε σε χαιρετώ με αισθήματα θαυμασμού για τη δύναμη της ψυχής σου. Στάθηκες όρθιος απέναντι στο ψέμα και τη συκοφαντία. Δε λύγισες απέναντι στην κατάφωρη και μεθοδευμένη αδικία σε βάρος σου. Πάλεψες παλικαρίσια και δικαιώθηκες. Γιατί ήσουν φως. Και στο τέλος το φως νικά το σκοτάδι”, είχε πει σε κλίμα συγκίνησης ο πρώην πρωθυπουργός στον επικήδειο.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Αγγέλου και η θέση του δίπλα στον Καραμανλή

Ο Γιάννης Αγγέλου ήταν ο πιο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή από το 1989 όταν ο πρώην πρωθυπουργός πολιτεύθηκε για πρώτη φορά και εξελέγη στην Α’ Θεσσαλονίκης. Η φιλία τους όμως μετρούσε ακόμη περισσότερα χρόνια, από το 1981, προτού ο Κώστας Καραμανλής μπει στην πολιτική.
Καραμανλής και Αγγέλου γνωρίστηκαν στο γραφείο του Αλέκου Καραμανλή, όπου ο Γιάννης Αγγέλου εργαζόταν ως νεαρός τότε δικηγόρος. Οι δυο τους συνδέθηκαν αμέσως με μία βαθιά φιλία και όταν ο Κώστας Καραμανλής αποφάσισε να πολιτευθεί, ο Γιάννης Αγγέλου ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εντάχθηκε στο επιτελείο του και ο “αρχιστράτηγος” της εκλογικής μάχης στη Θεσσαλονίκη.

Στο γραφείο του Αλέκου Καραμανλή γνώρισε (αρκετά χρόνια μετά τη γνωριμία του με τον Κώστα Καραμανλή) ο Γιάννης Αγγέλου και τη μετέπειτα σύζυγο του Αλεξάνδρα Μουρτζά. Ήταν γραμματέας του Αλέκου Καραμανλή, εντάχθηκε όμως με το Γιάννη Αγγέλου στο πολιτικό γραφείο του Κώστα Καραμανλή και έγινε η ιδιαίτερα του πρώην πρωθυπουργού για όλα τα επόμενα χρόνια. Με το Γιάννη Αγγέλου απέκτησαν δύο παιδιά, τον Άγγελο και το Δημήτρη.

Ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη βουλευτής και ο Γιάννης Αγγέλου παρέμεινε δίπλα του. Ήταν ο άνθρωπος “σκιά” του Καραμανλή σε κάθε βήμα: Όταν αναδείχθηκε πρόεδρος της ΝΔ ο Κώστας Καραμανλής, ο Αγγέλου ήταν ο άνθρωπος που κρατούσε τα “κλειδιά” της Ρηγίλλης και όταν ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός μετακόμισε μαζί του στο Μαξίμου.

Για να φτάσει κανείς στον Καραμανλή έπρεπε να περάσει πρώτα από τον Αγγέλου, ο οποίος απέκτησε έτσι τη φήμη κλειστού και αυστηρού ανθρώπου, κάτι που όμως οφειλόταν στο ρόλο του και δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα- τουλάχιστον για όσους τον γνώριζαν καλά και κατάφερναν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Ενώ βρισκόταν πολύ κοντά στον τότε πρωθυπουργό, δεν έλαβε ποτέ κάποια θέση ή αξίωμα, πέραν της θέσης του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Καραμανλή.

Το μεγάλο πάθος του Γιάννη Αγγέλου ήταν ο Παναθηναϊκός- ένα ακόμη στοιχείο που είχε κοινό με τον Κώστα Καραμανλή. Πήγαινε στο γήπεδο για να παρακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα όποτε μπορούσε, ακόμη και τα τελευταία χρόνια που η υγεία του είχε κλονιστεί ξανά.
Την πρώτη μάχη με τον καρκίνο ο Γιάννης Αγγέλου την έδωσε το 2000-2001, βγαίνοντας νικητής.

Μετά την ήττα του 2009 και την αποχώρηση από το Μαξίμου, ο Γιάννης Αγγέλου έζησε έναν ακόμη προσωπικό Γολγοθά, καθώς κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ενώ επιπλέον του είχε επιβληθεί το 2010 από την ειδική εφέτη-ανακρίτρια Ειρήνη Καλού με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη, ασυνήθιστα υψηλή εγγύηση 400.000 ευρώ. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε, τον Νοέμβριο του 2014, με αμετάκλητο βούλευμά του, την οριστική απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες, βάζοντας τέλος σε αυτή την περιπέτεια, η οποία όπως λένε στενοί του φίλοι είχε πικράνει βαθύτατα αν και εν τέλει δικαιώθηκε.

Η δίωξη αυτή είχε εντείνει την αντιπαράθεση των καραμανλικών με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου (επί ημερών του οποίου είχε ασκηθεί η δίωξη) αλλά είχε ψυχράνει και τις σχέσεις με τους σαμαρικούς, αφού πολλοί είχαν θεωρήσει πως δεν είχε αντιδράσει επαρκώς ο τότε πρόεδρος της ΝΔ. Φίλοι το θεωρούσαν μάλιστα ότι αυτή η περιπέτεια είχε παίξει ρόλο στην εκ νέου επιδείνωση της υγείας του.

Ο Γιάννης Αγγέλου παρέμεινε εν τω μεταξύ δίπλα στον Καραμανλή, μετακομίζοντας μαζί του μετά το 2009 από το Μαξίμου στην Παναγή Κυριακού, όπου εγκαταστάθηκε σε ένα μικρό λιτό δωμάτιο.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έδωσε ξανά τη μάχη με τον καρκίνο και στις αρχές του χρόνου εισήχθη στο Ερρίκος Ντυνάν, όπου ο Κώστας Καραμανλής τον επισκεπτόταν τακτικά.
Ο Γιάννης Αγγέλου έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου 9 Απριλίου του 2016 σε ηλικία 66 ετών, αφήνοντας πίσω τη σύζυγο του Αλεξάνδρα και τα παιδιά του, Άγγελο και Δημήτρη.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected