Τεχνολογία

Ο «κόκκινος» πλανήτης ήταν απλά η αρχή: Ποιοι είναι οι 5 επόμενοι στόχοι της NASA

11572307115_1194957269_o.jpg?itok=RUIQ9Q

Η ανακάλυψη νερού στο Αρη φαίνεται πως έχει δώσει ώθηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Διαστήματος, που θέλει μέσα στα επόμενα χρόνια να εξερευνήσει περαιτέρω το ηλιακό σύστημα που μας φιλοξενεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η NASA έχει επιλέξει 5 πιθανές επιστημονικές αποστολές, ώστε μία ή δύο εξ αυτών να πραγματοποιηθούν κατά το 2020. Η διαστημική υπηρεσία είχε ανακοινώσει πως ομάδες επιστημόνων και μηχανικών έχουν δημιουργήσει μια λίστα από 27 διαφορετικές πιθανές έρευνες, ενώ έχουν ένα χρόνο ώστε να διεξάγουν επιπλέον μελέτες, ώστε να κερδίσουν την «μάχη» και να επιλεχθούν για την μεγάλη αποστολή του 2020.

Πλέον, οι υποψήφιες αποστολές έχουν περιοριστεί σε πέντε. Κάθε ερευνητική ομάδα θα λάβει χρηματοδότηση τριών εκατομμυρίων δολαρίων, ώστε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 να έχει κάνει εκτενή μελέτη και ακριβή παρουσίαση του σεναρίου της αποστολής. Τότε θα γίνει τελική επιλογή της NASA και η καλύτερη ομάδα θα δει το σενάριο της να γίνεται πραγματικότητα, με το κόστος της χρηματοδότησης να ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, δίχως να υπολογίζονται τα έξοδα για το όχημα εκτόξευσης και το κόστος επιχειρήσεων μετά την εκτόξευση.

Οι προτάσεις που εξετάζονται έχουν να κάνουν με τη μελέτη της Αφροδίτης, σωμάτων και αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη Γη, αλλά και μια σειρά αστεροειδών. Αναλυτικά, οι 5 προτάσεις είναι οι εξής:

DAVINCI (Deep Atmoshpere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry and Imaging): Μια μελέτη της χημικής σύνθεσης της ατμόσφαιρας στην Αφροδίτη κατά τη διάρκεια μιας καθόδου διαρκείας 63 λεπτών. Στόχος η απάντηση σε μια σειρά επιστημονικών ερωτημάτων, όπως για παράδειγμα το εάν υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια στην επιφάνεια του πλανήτη και το πώς η επιφάνεια αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα.

VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography and Spectroscopy): Αποστολή για την τοπογράφηση και τη λήψη εικόνων από την επιφάνεια της Αφροδίτης, με στόχο την πρώτη αναλυτική χαρτογράφηση του εδάφους και της σύνθεσης της.

NEOCam (Near Earth Object Camera): Ενα σενάριο που υποστηρίζει πως θα ανακαλύψει 10 φορές περισσότερα αντικείμενα κοντά στη Γη (Near Earth Objects) από όλα τα ΝΕΟs που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.

Psyche: Διερεύνηση για την προέλευση των πλανητικών πυρήνων, μελετώντας τον μεταλλικό αστεροειδή «Ψυχή», έναν από τους 20 πιο ογκώδεις αστεροειδείς που βρίσκονται στην κύρια ζώνη μεταξύ του Άρη και του Δία, που θεωρείται πως επιβίωσε από σύγκρουση με άλλο αντικείμενο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των εξωτερικών στρωμάτων του πρωτοπλανήτη. Στόχος είναι η συλλογή πολύ σημαντικών πληροφοριών για τον πυρήνα ενός πλανήτη.

Lucy: Πραγματοποίηση μιας πρώτης αναγνωριστικής πτήσης στους αστεροειδείς Jupiter Trojan, που θεωρείται πως περιέχουν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του Ηλιακού μας συστήματος.

Του Κυριάκου Μανδηλάρη 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Τεχνολογία