SelectedΠολιτική

Ο «νόμος Παππά» ανήκει στο παρελθόν

NDΗ απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο «νόμος Παππά», αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.

Ο διαγωνισμός – παρωδία ακυρώθηκε.

Ο «νόμος Παππά» ανήκει πια στο παρελθόν.

Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Η Νέα Δημοκρατία, από την πρώτη στιγμή, υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

Δεν πανηγυρίζουμε για τις εξελίξεις. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Δεν τα κατάφερε.

H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι πλέον, περισσότερο παρά ποτέ, επιβεβλημένη.

Στο μεταξύ, η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Πρόταση που επαναφέρει στο Ε.Σ.Ρ. τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και καταργεί τον παράλογο και αυθαίρετο περιορισμό του αριθμού των καναλιών.

Η Κυβέρνηση γίνεται επικίνδυνη για τη Δημοκρατία

Η Κυβέρνηση, στον πανικό της, αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Εξαπολύει επίθεση στη Δικαιοσύνη.

Μπαίνει σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα και γίνεται έτσι επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία.

Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε.

Οι ευθύνες του κ. Παππά στο Βατερλώ του κ. Τσίπρα

Το αδιέξοδο στη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. δημιουργήθηκε από την επιμονή του κ. Παππά να γίνει το απόλυτο αφεντικό των Μέσων Ενημέρωσης και να επιβάλει τους δικούς τους, αντιδημοκρατικούς όρους, στη λειτουργία τους.

Ήδη, από το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Παππάς υπονόμευε το Ε.Σ.Ρ., υποστηρίζοντας και διακινώντας την άποψη ότι το Ε.Σ.Ρ. δεν διαθέτει νόμιμη σύνθεση.

Και αυτό, παρά τις δημόσιες και επώνυμες καταγγελίες της εκτελούσας χρέη Προέδρου του Ε.Σ.Ρ. κυρίας Λίνας Αλεξίου, καθώς και άλλων μελών της Ανεξάρτητης Αρχής, που μιλούσαν ανοιχτά για ένα συντελούμενο πραξικόπημα, που στόχευε στην αδρανοποίηση του Ε.Σ.Ρ., προκειμένου να υπάρξει επίφαση νομιμότητας στην απαράδεκτη υφαρπαγή των αρμοδιοτήτων του.

Η απάντηση του κ. Παππά στις επίσημες αυτές καταγγελίες ήταν ότι, με το Ν. 4339/2015, τον περιβόητο «νόμο Παππά» και μια «νομοτεχνική βελτίωση» της τελευταίας στιγμής, να λήξει βίαια η θητεία 3 εκ των 4 μελών του Ε.Σ.Ρ., παρά το γεγονός ότι τόσο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (στο οποίο κατέφυγε ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας), το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είχαν κρίνει ότι λειτουργεί νόμιμα.

Ο κ. Παππάς, παράλληλα αγνόησε το Νόμο 4055/2012, που είχε κρίνει συνταγματική τη θητεία των μελών του Ε.Σ.Ρ., που είχε παραταθεί μέχρι τη συμπλήρωση οκταετίας.

Με τον τρόπο αυτό αδρανοποιήθηκε πλήρως το Ε.Σ.Ρ.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Επικρατείας ακύρωσε στην πράξη το Ε.Σ.Ρ. και μεταβίβασε τις κατά το Σύνταγμα αποκλειστικές αρμοδιότητές του, στον εαυτό του, προκειμένου να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.

Η μεθόδευση είναι ολοφάνερη. Η Κυβέρνηση προκάλεσε σκόπιμα θεσμικό αδιέξοδο στη λειτουργία του Ε.Σ.Ρ., προκειμένου να ντύσει με μανδύα νομιμότητας την απαράδεκτη και αντισυνταγματική μεταβίβαση των αδειοδοτικών αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής, στον Υπουργό Επικρατείας κ. Παππά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν συναίνεσε ποτέ στη συγκρότηση οποιασδήποτε Ανεξάρτητης Αρχής, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που έχει συναινέσει, τους τελευταίους μήνες, στη συγκρότηση τεσσάρων από τις πέντε, συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές, δηλαδή όλες, πλην του Ε.Σ.Ρ.

Και δεν συναίνεσε για να μη γίνει συνένοχη στο έγκλημα κατά της Δημοκρατίας, που αποπειράθηκε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στον κ. Τσίπρα, στην πρώτη τους συνάντηση, να πάρει πίσω το «νόμο Παππά» και η Νέα Δημοκρατία θα συμφωνήσει στη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ. Κάτι που δεν έκανε ο πρωθυπουργός.

Ήρθε η ώρα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους…

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected