ΔιεθνήΠολιτική

Ο Τραμπ «παγώνει» την Αθήνα για διαπραγμάτευση και Τουρκία

V3nV8MO3fY5j5hVk0BLa«Παγωμάρα» προκαλούν στην Αθήνα οι πρώτες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ στα μέτωπα τα οποία την επηρεάζουν άμεσα όπως οι σχέσεις της με την Τουρκία και η υπόθεση της διαπραγμάτευσης και του κλεισίματος της αξιολόγησης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από τη μία δείχνει να βρίσκεται σε κοινή γραμμή με τον Τούρκο πρόεδρο και από την άλλη ο άνθρωπος που θεωρείται ως ο επικρατέστερος για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Τεντ Μάλοχ, εμμένει στις θέσεις του για διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης και αναπόφευκτο Grexit. Τα δύο παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο επανέλαβε “την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Τουρκία ως στρατηγικό συνεργάτη και σύμμαχο του ΝΑΤΟ”.

Ο Τραμπ μίλησε επίσης και για την “κοινή δέσμευση (των δύο χωρών) να καταπολεμήσουν τη τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές” και χαιρέτησε τη συνεισφορά της Τουρκίας στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, είπε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Turk, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να σταματήσει την υποστήριξη που παρέχουν οι αμερικανικές δυνάμεις προς τους Κούρδους πολιτοφύλακες (YPG) στη Συρία, ενώ ζήτησε και την υποστήριξή του στη μάχη κατά του δικτύου του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το NTV.

Ο Τεντ Μάλοχ πήγε τον συλλογισμό του ένα βήμα πιο πέρα αναφορικά με τις θέσεις του σχετικά με το Grexit κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης στον ΣΚΑΙ. «Αυτή τη φορά, πρέπει να πω, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει μόνη της το ευρώ» υποστήριξε ο Μάλοχ. Στην ίδια συνέντευξη, ο κ Μάλοχ κάνει λόγο για πιθανή κατάρρευση τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και της ευρωζώνης, λέγοντας μάλιστα ότι στους κόλπους της Ενωσης θα υπάρχουν τρεις ή τέσσερις διαφορετικές φωνές που θα προκαλούν τριβές.

Αυτά μάλιστα έρχονται τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αυξάνεται συνεχώς και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο μετά τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων του ΔΝΤ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή