Πολιτική

Οι «κωλοτούμπες» του Πάνου Καμμένου και στις παραιτήσεις

Σχοινί-κορδόνι το έχει με τις παραιτήσεις ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, απειλώντας τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα φύγει εάν και εφόσον έλθει η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ στη Βουλή. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως σήμερα προαναγγέλλει συνεχώς την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, ωστόσο αποδεικνύεται ο πιο πρόθυμος κυβερνητικός εταίρος και ένας εκ των μακροβιότερων υπουργών Αμυνας της Μεταπολίτευσης, κατέχοντας τη θέση αυτή επί 3,5 χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του 2015, μετά το επεισοδιακό Eurogroup όπου η συγκυβέρνηση υπέστειλε το πρώτο επαναστατικό της λάβαρο, αποδεχόμενη την τρόικα των δανειστών ως «θεσμούς», οι ΑΝ.ΕΛ. προειδοποιούσαν ότι θα φύγουν αν ο πρωθυπουργός δεν σκίσει τα μνημόνια.

Λίγους μήνες αργότερα, ο πρόεδρος Καμμένος, προ της ψήφισης της 3ης δανειακής σύμβασης, έκρωζε στα τηλεπαράθυρα πως δεν θα ψήφιζε «ούτε νεκρός Μνημόνια». Και όχι μόνο το έριξε… δαγκωτό, αλλά στις εκλογές που ακολούθησαν ζήτησε από τους πολίτες να τον ξαναψηφίσουν για να ανατρέψει όσα με το «πιστόλι στον κρόταφο» είχε -ως έλεγε- υποχρεωθεί να υπογράψει. Σημειωτέον ότι την ίδια περίοδο, λίγο πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του στον πρωθυπουργό για τις μεγάλες περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζονταν για τη διετία 2016-2017.

Μετά τις δεύτερες κάλπες του 2015 ξεσπά κόντρα μεταξύ του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ. και του τότε υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη, ο οποίος είχε αμφισβητήσει την ιστορική βαρύτητα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ηταν Νοέμβριος του 2015 όταν ο Π. Καμμένος, περιοδεύοντας στη Φλώρινα, δήλωνε: «Nα μη διανοηθεί κανείς ότι θα παραδοθεί το όνομα της Μακεδονίας.

Η Μακεδονία είναι ελληνική, η Μακεδονία είναι μία, η Μακεδονία είναι ποτισμένη με αίμα και κανείς δεν έχει δικαίωμα να διαπραγματευτεί την ονομασία της. Το λέω αυτό, διότι ακούγονται διάφορες δήθεν μοντέρνες φωνές, οι οποίες στο όνομα της παγκοσμιοποίησης, της νέας τάξης πραγμάτων, αρχίζουν και ξεχνούν ή παραλλάσσουν την Ιστορία, όπως αυτό το ανιστόρητο που ακούσαμε για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Ολως τυχαίως, στον Νομό Φλώρινας (σ.σ.: στις Πρέσπες) μετέβησαν πρόσφατα ο πρωθυπουργός και ο Σκοπιανός ομόλογός του, όπου υπέγραψαν την κατ’ αρχήν συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» και τη «Μακεδονική γλώσσα».

Προειδοποίηση

Τον Μάρτιο του 2016 με επιστολή του στον πρωθυπουργό ζητεί την απομάκρυνση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έριχνε την κυβέρνηση. Λίγα 24ωρα αργότερα, ο ίδιος ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για «γλωσσικό ολίσθημα» του Μουζάλα, αποκαλώντας εκ λάθους και εκείνος τα Σκόπια, Μακεδονία. Σημειώνεται ότι ο κ. Μουζάλας αποχώρησε από την κυβέρνηση στον τελευταίο ανασχηματισμό, στις αρχές του έτους. Τον Μάιο του 2016 έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά.

Το πολιτικό σύστημα… ανησύχησε ιδιαίτερα, αφού έναν χρόνο πιο πριν, τον Ιούνιο του 2015, ο Π. Καμμένος έγραφε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «ΦΠΑ στα νησιά δεν αλλάζει όσο υπάρχω». Και ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 10 μονάδες και ο συγκυβερνήτης συνέχισε να ασκεί τα υψηλά υπουργικά του καθήκοντα, μετατοπίζοντας τις ευθύνες στους… αόρατους άλλους: «Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική, για την οποία δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή. Δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα στην παρούσα φάση, όμως παραμένει για εμάς πρώτη προτεραιότητα.

Με την πρώτη ευκαιρία και τα πρώτα οφέλη που θα υπάρξουν, θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας». Τον Νοέμβριο του 2016, λίγο πριν πάει στο Μαξίμου με τον Αρχιεπίσκοπο και τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος ζητούσε να καταργηθεί το υποχρεωτικό της διδασκαλίας των Θρησκευτικών, ο Π. Καμμένος δήλωνε ότι θα παραιτηθεί, περισσότερο αποφασισμένος από ποτέ.

Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος έλεγε ότι ο συγκυβερνήτης θα έριχνε την κυβέρνηση αν δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματα της Εκκλησίας. «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, ευθείς, το ομολόγησε», δήλωνε ο Αρχιεπίσκοπος και συνέχιζε: «Είπε (σ.σ.: ο Καμμένος), “αν μου πείτε, Μακαριώτατε, δεν συμφωνείτε, δεν θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί”… Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο -σχεδόν μετά δακρύων- αν δεν βρούμε λύση, γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε».

Ανάλογες απειλές είχε εξαπολύσει τον περασμένο Ιούνιο, όταν ψηφιζόταν το πολυνομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ στα τέλη του καλοκαιριού του 2016 είχε ζητήσει από τον κ. Τσίπρα τον αποκλεισμό της οικογένειας Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, επειδή ο «πατριάρχης» Χρ. Καλογρίτσας τον έχει παντρέψει.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική