22 Οκτωβρίου 2018

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις και να περιμένεις από το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

25311078_10155225882976275_6456974589076207562_o.pngΤι να περιμένουμε από το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας;

 

Το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο δεν είναι ένα συνηθισμένο συνέδριο. Δεν έχει σχέση ούτε με τα συνέδρια άλλων κομμάτων, ενώ διαφέρει και με αυτά που έχει κάνει η Ν.Δ. στο παρελθόν. Έρχεται από μια προσυνεδριακή διαδικασία που είχε στόχο να καταδείξει με έμπρακτο τρόπο το άνοιγμα ενός κόμματος στην κοινωνία με τη συμμετοχή ανθρώπων που δεν ανήκουν στη Ν.Δ., αλλά και προβάλλοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο. Αυτό, εξάλλου, είναι και το κεντρικό μήνυμα του 11ου Συνεδρίου: «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα». Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι να εκπέμψει την ετοιμότητα ενός πολιτικού  οργανισμού να συνδιαμορφώσει με τόλμη και μαζί με όλους τους πολίτες της χώρας τη νέα ημέρα που επιθυμούμε όλοι για την πατρίδα μας.

Ποια ήταν η προετοιμασία για το Συνέδριο;

Η Νέα Δημοκρατία οργάνωσε 7 θεματικά προσυνέδρια και 2 ημερίδες, με 26 διαφορετικές θεματικές ενότητες, στις οποίες συμμετείχαν 124 ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο, την κοινωνία των πολιτών, την αγορά. Καταγράψαμε περισσότερες από 160 προτάσεις για όλα τα σημαντικά προβλήματα της χώρας που απασχολούν τα τελευταία χρόνια τους πολίτες. Διαμορφώσαμε συγκεκριμένες και τολμηρές επιλογές για την ανεργία, την ασφάλεια, το περιβάλλον, τη νεολαία, το προσφυγικό, την παιδεία και όλους τους κρίσιμους τομείς που χρήζουν γενναίων μεταρρυθμίσεων. Καταγράφηκαν όλοι οι προβληματισμοί της κοινωνίας, με περισσότερες από 100.000 συμμετοχές στα ερωτηματολόγια που κάλυπταν όλη τη θεματολογία των προσυνεδρίων.

Ποιες είναι οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει το Συνέδριο;

Οι καινοτομίες είναι πολλές. Πρώτα απ’ όλα έγινε κάλεσμα στους Συνέδρους να απαντήσουν σε 15 ερωτήματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών επιλογών, καθώς και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από την αυριανή Κυβέρνηση. Πρόκειται για πραγματικά διλήμματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς οι απαντήσεις στα 15 αυτά ερωτήματα δεν είναι προφανείς. Οι Σύνεδροι δεν καλούνται απλά να επικυρώσουν τους προγραμματικούς άξονες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωσή τους με ψηφοφορία σε κάλπες. Επίσης πολλοί αξιόλογοι προσκεκλημένοι, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και γενικότερα προσωπικότητες που δεν ανήκουν στην παράταξή μας – όπως για παράδειγμα ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, ο Στέλιος Ράμφος και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους πιθανότατα ασκώντας μας και κριτική.

Υποστηρίζετε και με το σύνθημα του συνεδρίου ότι είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε. Ποια είναι η βασική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και πως σκοπεύει να την υλοποιήσει;

Η πρώτη προτεραιότητά της Νέας Δημοκρατίας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Πολλές, ποιοτικές και καλά αμειβόμενες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτείται μια έκρηξη επενδύσεων. Απαιτείται η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα. Όλοι έχουν πια καταλάβει ότι κινητήρια δύναμη της οικονομίας είναι ο ιδιωτικός τομέας. Αυτός θα δημιουργήσει υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες με προστιθέμενη αξία. Αυτός θα φέρει πλούτο στη χώρα. Αυτός θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναγκαία είναι και η ριζική μεταρρύθμιση  του κράτους. Μια μεταρρύθμιση ουσίας, που αποτελεί βασική προτεραιότητα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών με τον πιο οικονομικό τρόπο και  να δημιουργήσουμε επιτέλους μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και Κοινωνίας.

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση θα είναι αυτό μιας γενναίας μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης. Θα είναι ένα νομοσχέδιο που θα βελτιώσει άμεσα τη λειτουργία και τον συντονισμό της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Διοίκησης, ενώ θα εξορθολογίζει μια σειρά δομών και διαδικασιών.

Ο  στόχος είναι να μειωθεί το μέγεθος του κράτους και να περιοριστούν δαπάνες αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη. Για να μην υπάρχει καμία απολύτως παρερμηνεία:  η μείωση του Δημοσίου ΔΕΝ θα γίνει με απολύσεις. Θα προκύψει με την επαναφορά του κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις/αποχωρήσεις. Έναν κανόνα που καταστρατηγεί συστηματικά η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Θα προκύψει με εφαρμογή πραγματικής κινητικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλαγή του καθεστώτος των συμβασιούχων προκειμένου να αποτρέπονται οι μονιμοποιήσεις και μέσα από τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης, αξιολόγησης και παρακολούθησης των δαπανών, τόσο στην κεντρική διοίκηση όσο και στους Ο.Τ.Α.

Επίσης, θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα αξιολόγησης το οποίο θα συνδέεται με τον προσδιορισμό των καθηκόντων κάθε εργαζομένου στο Δημόσιο. Θα εφαρμοστεί ένα νέο πειθαρχικό δίκαιο που θα αποδίδει γρήγορα δικαιοσύνη σε περιπτώσεις πειθαρχικών ελέγχων. Και θα ενισχυθεί ο ρόλος των προϊσταμένων οι οποίοι θα ορίζονται με ένα νέο σύστημα επιλογής που θα συνδυάζει αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα.

Θα δοθεί επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην αξιοποίηση των ανοιχτών δεδομένων όπως και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους Ο.Τ.Α.

Θα προωθηθεί η εκχώρηση λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα όταν διαπιστώνεται ότι αυτός μπορεί να παρέχει τις ίδιες υπηρεσίες σε υψηλότερη ποιότητα και με χαμηλότερο κόστος.

Όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι αυτά, αλλά και πολλά ακόμη για τα οποία θα γίνει διάλογος στο Συνέδριο, είναι απαραίτητα για να έρθει και πάλι η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη. Για να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε την ευημερία. Για να είναι αυτή η ευημερία βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις και όχι δανεική, όπως η ευημερία που βιώναμε στο παρελθόν. Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και αυτή είναι η προσωπική του δέσμευση για την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Το Συνέδριο της ΝΔ έχει ως πρωταρχικό στόχο την ανανέωση ή την ενότητα; 

Καταρχάς το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Η Νέα Δημοκρατία είναι άλλωστε πιο ενωμένη από ποτέ. Το Σαββατοκύριακο θα διαπιστώσουμε και με έμπρακτο τρόπο, καθώς στο συνέδριο θα βρίσκονται όλα τα κορυφαία στελέχη της και φυσικά και οι τρεις πρώην Πρόεδροί της. Είναι αυτονόητο ότι όλοι αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο που έχουν προσφέρει και θα συνεχίσουν να προσφέρουν τα εμπειρότερα στελέχη του κόμματος που έχουν μακρά διαδρομή στη Νέα Δημοκρατία και η συμβολή τους και στη νέα μέρα θα είναι καθοριστική. Θεωρούμε όμως ότι είναι ζωτικής σημασίας η ανανέωση του κόμματος ώστε να διευρύνουμε την απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία και να προσελκύσουμε ανθρώπους κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα που θέλουν και μπορούν να ασχοληθούν με την πολιτική, αλλά θεωρούσαν πως για να μπορέσουν να το κάνουν, θα έπρεπε να έχουν κάποιον «γνωστό».

Για αυτό και δημιουργήθηκε το Μητρώο Στελεχών στο οποίο έχουν ενταχθεί ήδη εκατοντάδες αξιόλογα νέα στελέχη. Και βεβαίως το συνέδριο είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνει η αναγκαία όσμωση μεταξύ παλαιών και νέων στελεχών με τελικό στόχο διαμόρφωση του ολοκληρωμένου σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας για την Ελλάδα του αύριο.Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image