21 Απριλίου 2018

Πολιτική αλλαγή άμεσα για να «ανασάνει» οικονομικά η Ελλάδα

Sav5XvK7ct6qYsyuvFnPΗ ασυνέπεια και η διγλωσσία έχει εξελιχθεί σε δεύτερη φύση αυτής της Κυβέρνησης.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος», είπε στην Κρήτη ο κ. Τσίπρας. Μέχρι πρόσφατα, ο ίδιος διαβεβαίωνε ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε στις 5 Δεκεμβρίου.

Την ίδια, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έχει προσυπογράψει την απόφαση του Eurogroup, με την οποία συμφωνεί για νέα μέτρα λιτότητας το 2018. Και δεν μένει εκεί, καθώς δεσμεύεται για τη μονιμοποίηση του «κόφτη» μετά το 2018, προκειμένου να επιτευχθούν υψηλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συνεπώς, αφενός η αξιολόγηση δεν έκλεισε και αφετέρου προβλέπονται νέα μέτρα. Τα μέτρα αφορούν τόσο μέχρι τη λήξη του προγράμματος όσο και μετά. Με τον τρόπο αυτό, κατέρρευσαν και αυτές οι δήθεν «κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα, η κοινωνία και η οικονομία στενάζουν. Η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης συντηρεί την καταστρεπτική αβεβαιότητα. Ο λογαριασμός των μέτρων «ανεβαίνει», η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αναβάλλεται, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί παραμένουν, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα έπρεπε να είχε γίνει από το Μάρτιο του 2015, μετατίθεται.

Η Κυβέρνηση, με τους αδιέξοδους λεονταρισμούς και τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς της, βάζει σε κίνδυνο την υλοποίηση των όποιων, ανεπαρκών βέβαια, παρεμβάσεων για το χρέος. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Αρκετά ταλαιπωρήθηκε από την ανικανότητα και τους πειραματισμούς της σημερινής Κυβέρνησης.

Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο, με τον καλύτερο τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα. Οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

Αντί για αυτά, η Κυβέρνηση διατηρεί την αβεβαιότητα, ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων, καθυστερεί την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Στην πραγματικότητα έχει ήδη υπογράψει νέα μέτρα λιτότητας για το 2018 και για τα επόμενα αρκετά χρόνια, με τη δέσμευσή της για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Απαιτείται άμεσα πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ώστε μια νέα Κυβέρνηση, ικανή, υπεύθυνη και αποφασισμένη να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν τη χώρα στο δρόμο της ανάταξης και της εθνικής ανόρθωσης.Ο Νεοδημοκράτης
Μενού
Responsive Menu Clicked Image