23 Μαΐου 2019

Συνάντηση Μητσοτάκη με ιδιοκτήτες ακινήτων για ΕΝΦΙΑ και μεταβιβάσεις

Με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών Ακινήτων συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ και σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Πειραιώς, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι πολύ μεγάλο το ύψος του ΕΝΦΙΑ σήμερα.

Επίσης συμφώνησαν στην ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων και στην ανάγκη θέσπισης φορολογικών κινήτρων αναβάθμισης και ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών της χώρας ώστε να πάρει μπροστά η κατασκευαστική αγορά, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι της ΠΟΜΙΔΑ, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, υπογράμμισαν ότι η Ομοσπονδία επικροτεί τις ακόλουθες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας:

  • Μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια (20% τον πρώτο και 10% το δεύτερο χρόνο). Αυτή η κίνηση θα φέρει το φόρο ακίνητης περιουσίας στο 1% του ΑΕΠ περίπου, δηλαδή κοντά στο μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.
  • Έκπτωση 40%-50% για εργασίες ενεργειακής/λειτουργικής αναβάθμισης. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει το μέτρο αυτό (82η ΔΕΘ) σε όλες τις εργασίες που αφορούν την πλήρη ενεργειακή και λειτουργική/αισθητική ανακαίνιση των υφιστάμενων ακινήτων με σαφή στόχευση τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση των επενδύσεων στην αγορά κατοικίας. Αυτό θα γίνεται με χορήγηση έκπτωσης φόρου (tax credit) -κατόπιν καταβολής όλων των νόμιμων παραστατικών από τον ιδιοκτήτη- η οποία θα συμψηφίζεται με οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ, του δικαιούχου στα τρία επόμενα έτη.
  • Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Υπολογίζεται ότι, σε πρώτη φάση, τα 23 δικαιολογητικά που απαιτούνται θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο.


Μενού
Responsive Menu Clicked Image