19 Απριλίου 2019

Τα συμπεράσματά για την ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας

CEB2CEB1CF81CEBDCEB1-1021x576Τα αποτελέσματα δεν είναι δυστυχώς αισιόδοξα. Κι αυτό γιατί αν κρίνουμε από το τελικό κείμενο η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ασκηθεί συντονισμένη διεθνής πίεση για το θέμα των δύο αξιωματικών μας γεγονός που πιθανότατα θα οδηγήσει σε παράταση της αγωνίας για τον τερματισμό της κράτησης τους.

Η κυβέρνηση έχασε μια μοναδική ευκαιρία να ενταθούν οι διεθνείς πιέσεις για την επιστροφή τους καθώς στο τελικό κείμενο εκφράζονται περισσότερο ευχές παρά προειδοποιήσεις προς την Τουρκία. Φαίνεται να επαναπαύτηκε σε μια ακόμη φραστική καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και της κράτησης των δύο στρατιωτικών ενώ αυτονοήτως θα όφειλε να έχει ήδη προκαλέσει μια διεθνή καμπάνια για την απελευθέρωσή τους προκειμένου να αυξηθεί η πίεση και προς την ηγεσία της ΕΕ και προς την Άγκυρα.

Η κυβέρνηση όφειλε να κινητοποιηθεί σε όλα τα διεθνή fora και να έχει απευθυνθεί και στα διεθνή ΜΜΕ, όπως έκανε ήδη η ΝΔ, προκειμένου να αξιοποιήσει το μομέντουμ της ισχυρής απόφασης της Συνόδου Κορυφής στην οποία συνέβαλλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβαση του στην Σύνοδο του ΕΛΚ.

Τι διαφορετικό θα έκανε η Νέα Δημοκρατία;

Πρώτα απ’ όλα, με μια σοβαρή και υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν θα είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αντί να προνοήσει για να μην δοθεί καμία αφορμή στην Τουρκία να κάνα  βρέθηκε με ευθύνη της μπροστά σε τετελεσμένα. Επιπλέον, για αρκετές μέρες υποβάθμισε τις ενέργειες της Τουρκίας και δεν αντιμετώπισε το περιστατικό άμεσα, αποφασιστικά και κυρίως συντονισμένα. Θυμίζουμε ότι την ώρα που οι δύο στρατιωτικοί μας –σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν – βρίσκονταν ήδη από τις πρώτες μέρες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, μιλούσε για «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο». Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλούσε για «ομήρους», ενώ ο αναπληρωτής του τον άδειαζε καταλογίζοντάς του «υπερτροφικό λόγο». Η αλλοπρόσαλλη αυτή στάση επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι μέχρι πρότινος η μισή Κυβέρνηση χαρακτήριζε το θέμα «διμερές», ενώ η άλλη μισή «διεθνές». Έπρεπε να περάσουν 25 μέρες για να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση  ότι το θέμα δεν είναι σύνηθες και ότι χρειάζεται απαραιτήτως να διεθνοποιηθεί. Κάτι που έλεγε ήδη από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία που αντιμετώπισε το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από την επίσκεψή του στις Η.Π.Α. προ δεκαημέρου, όπως και στο Κατάρ, τη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ., αλλά και σε όλες τις συνεντεύξεις του σε ξένα Μ.Μ.Ε. απαρίθμησε μια προς μια όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας και έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο αξιωματικών μας ως την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας τονίζοντας την ανάγκη να γυρίσουν άμεσα στην Πατρίδα μας.Ο Νεοδημοκράτης
Μενού
Responsive Menu Clicked Image