Οικονομία

Το παρασκήνιο του Eurogroup και η φράση που αφαιρέθηκε από την τελική ανακοίνωση

2016-11-07t151439z_118585106_d1beulmfbbab_rtrmadp_3_eurozone-greece-1-1

Έντονο παρασκήνιο, πολλές διαφωνίες σε πολλά επίπεδα και μία φράση – κλειδί που βγήκε τελευταία στιγμή από το κείμενο της ανακοίνωσης, συνόδευσαν το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, το οποίο τελικά αποφάσισε να εφαρμοστούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ πολλές λεπτομέρειες κρύβονται στα ψιλά γράμματα.

Σύμφωνα με τους Financial Times το χθεσινό Eurogroup φανέρωσε για ακόμη μια φορά ότι η ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται σε αντιπαράθεση.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ ουσιαστικά διακόπηκαν τη Δευτέρα, με την πρόοδο που έχει σημειωθεί για την επίλυση των διαφορών σχετικά με το πρόγραμμα να είναι μικρή, παρά την έγκριση μιας δέσμης «βραχυπρόθεσμων» μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από το Eurogroup, γράφει η εφημερίδα.

Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες ότι έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος του να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως το τέλος του 2016.

«Δεν πιστεύω πως είναι δυνατό» σημείωσε. Οι συνομιλίες θα «μας πάνε στο επόμενο έτος».

Η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θεωρείται «κλειδί» όσον αφορά τη διατήρηση της πολιτικής στήριξης για τη διάσωση στα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Ολλανδίας, που έχουν υποστηρίξει ότι το ΔΝΤ εξασφαλίζει αξιοπιστία και οικονομική αυστηρότητα.

Οι συζητήσεις διακόπηκαν εξαιτίας της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Ταμείο για το αν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και άλλους τομείς, που προβλέπονται με βάση το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που συμφωνήθηκε πέρυσι, επιτρέπουν στη χώρα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ που πρέπει να πιάσει το 2018.

Το ΔΝΤ έχει επιμείνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα, προκειμένου να διατηρηθούν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο.

Το Ταμείο έχει απευθύνει έκκληση στην ευρωζώνη να μειώσει το στόχο στο 1,5% και να προσφέρει στην Ελλάδα επιπλέον ελάφρυνση χρέους.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι στη συνάντηση της Δευτέρας βαρυσήμαντοι υπουργοί όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμειναν ότι μια περαιτέρω συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να γίνει μόνο όταν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας το 2018.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επισήμανε γελώντας ότι άκουσε «19 διαφορετικές απόψεις» για τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Οι απόψεις για το διάστημα που θα πρέπει η Ελλάδα να κρατήσει το επίπεδο του 3,5% μετά από το 2018 κυμαίνονται από τα τρία ως τα 10 έτη.

Σε μια ένδειξη των διαφωνιών για το πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, μια φράση διαγράφηκε από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος για την Ελλάδα. Η φράση αυτή έλεγε ότι η Ελλάδα και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα εξετάσουν το είδος των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που ζητά το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η φράση αυτή βγήκε από το κείμενο γιατί ορισμένοι υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν ρεαλιστικό να ζητηθεί από την Αθήνα να λάβει τέτοια μέτρα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία