22 Μαΐου 2019

Βουλευτές ΝΔ: 4,1 δις. κόστισαν οι επιλογές ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ

Η ΔΕΗ μετά τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από αναπτυξιακός πυλώνας έχει μετατραπεί σε συστημική απειλή για την ελληνική οικονομία, τόνισε ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας σημειώνοντας ότι η ζημιά της κυβέρνησης στη ΔΕΗ είναι μετρήσιμη και φτάνει τα 4,1 δις. ευρώ.

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων στην κοινή συνεντευξη τύπου που παραχώρησε με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ΔΕΗ για το μεγάλο κόστος των επιλογών της κυβέρνησης για την εταιρεία και την ανάγκη έστω τώρα να αναλάβουν υπεύθυνη στάση. Ανδεικνύοντας τη σοβαρότητα του θέματος 50 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν να κατατεθεί στη Βουλή η έκθεση της ΜcKinsey που αποκαλύπτει το πρόβλημα βιωσιμότητας της εταιρείας.

«Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΕΗ ζημιώνει τους καταναλωτές αλλά και υπονομεύει το μέλλον της επιχείρησης και των υπαλλήλων της», ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι η αξία της μετοχής έχει μειωθεί κατά 63%, η εταιρεία έχει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα που επιδεινώνεται από τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει ζημιωθεί από τις επιλογές για την πώληση του ΑΔΜΗΕ και το σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με δωρεάν παραχώρηση μεριδίου 50%.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας η μελέτης της ΜcKinsey υποδεικνύει να γίνει εθελούσια 2000 ατόμων και να αυξηθούν τα τιμολόγια από και ζήτησε από το υπουργείο ενέργειας και τη ΔΕΗ να παρουσιάσουν τη μελέτη.

“Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε σε κάθε Έλληνα πολίτη ότι τα πράγματα με τη ΔΕΗ δεν είναι καθόλου αστεία, το δόγμα μην ανησυχείτε του υπουργού δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, έχουμε υποχρέωση να επισημάνουμε πόσο δραματικό είναι το πρόβλημα για τους εργαζόμενους αλλά και για τους καταναλωτές. Αρνητική εξέλιξη για τη ΔΕΗ θα είναι δραματική για τη χώρα. Ελπίζουμε ότι πρωθυπουργός και υπουργοί θα αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η πολιτική αβάσταχτης ελαφρότητας θα πληρωθεί από τους Έλληνες πολίτες και όχι από τους ίδιους, η ΔΕΗ βουλιάζει δε χτυπάμε καμπανάκι αλλά καμπάνα” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ετσι χάθηκαν 4,1 δισ. από τη ΔΕΗ

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε αναλυτικά τη ζημιά της κυβέρνησης στη ΔΕΗ που φτάνει τα 4,1 δις.

Ειδικότερα όπως είπε:

1- 1,2 δις έχει κοστίσει η αύξηση των ληξιπρόθεσμων

300 – 500 εκ. ευρώ κόστισε η επιλογή της κυβέρνησης για την πώληση του ΑΔΜΗΕ μιας εταιρείας με αξία 1,2 δις από την οποία τελικά η ΔΕΗ εισέπραξε 620 εκ. ευρώ ενώ θα πληρώσει 300 εκ. φόρους.

1,5 – 2 δις κόστισε η ακύρωση της πώλησης της μικρής ΔΕΗ η οποία απαγορευόταν δια νόμου να γίνει κάτω από το book value των παγίων

325 εκ. ευρώ κόστισε η χρέωση προμηθευτή το 2017 που το 2018 θα φτάσει τα 280 εκ. ευρώ

92 εκ. ευρώ κόστισαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι η λειτουργική κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων της ΔΕΗ από τα 1,45 δις ευρώ το 2012 και τα 1,778 δις ευρώ το 2015 έπεσαν στα 550 εκ. ευρώ ενώ σύμφωνα με την έκθεση της McKinsey το 2022 θα πέσουν στα 330 εκ. ευρω και δε θα επαρκούν ούτε για το ένα τρίτο της μισθοδοσίας της εταιρείας.

Απαντώντας στις κυβερνητικές κατηγορίες για κερδοσκοπικά παιχνίδια στη μετοχή της ΔΕΗ , ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η μετοχή της ΔΕΗ έχει χάσει 25% της αξίας της, από τις 2 Μαϊου αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τυο 2017, τα οποία η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε νύχτα Παρασκευής πριν το πενθήμερο λόγω Πρωτομαγιάς, και στα οποία φάνηκε ότι μειώθηκαν κατά 1,2 δις. ευρώ τα λειτουργικά της κέρδη.Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image