22 Ιουλίου 2019

Χατζηδάκης: Αντί να ζητήσουν συγγνώμη, κουνούν το δάχτυλο στα θύματα

xatzidakis.29.7.708Για έλλειψη ευθιξίας κατηγόρησε ο Κωστής Χατζηδάκης την κυβέρνηση.

Η χώρα έχει διαχρονικές αδυναμίες, αλλά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια υπάρχει μια κυβέρνηση που εποπτεύει, δίνει κατευθύνσεις και παίρνει τις τελικές αποφάσεις, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. «Πόσα χρόνια χρειάζονται για να μάθουν; Και πότε θα μάθουν να μην παριστάνουν τους εισαγγελείς σε κάθε περίπτωση; Διότι ακόμα και μέσα σε αυτή την τραγωδία, αντί να ζητήσουν μια συγνώμη κουνούν το δάκτυλο και στα ίδια τα θύματα. Προχθές παραδόξως και εκ των υστέρων ο κ. Τσίπρας ανέλαβε, όπως είπε, την πολιτική ευθύνη. Ποια πολιτική ευθύνη όμως αφού ακόμα ισχυρίζονται ότι τα έκαναν όλα τέλεια;», συμπλήρωσε, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ.

Για τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, που επικαλείται η κυβέρνηση αλλά και τα υπονοούμενα για πιθανό σχέδιο εμπρησμού, σχολίασε:

«Όπως και να μετράει κανείς τα πράγματα σε σχέση με την ένταση του αέρα, ό, τι και να αποδειχθεί σε σχέση με ενδεχόμενο εμπρησμό, οι νεκροί που χάθηκαν -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- δεν θα γυρίσουν πίσω. Και ο πόνος των συγγενών, αλλά και όλων των Ελλήνων που ακουμπούν αυτή την ώρα στα φέρετρα τους, δεν πρόκειται να απαλυνθεί. Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μπορεί να ψάχνουν δικαιολογίες για να αποσείσουν τις ευθύνες τους. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις χρειαζόμαστε για τα δύσκολα. Δεν ψηφίζουμε κυβερνήσεις για να τις έχουμε μόνο στη νηνεμία, στις μπουνάτσες και στις λιακάδες. Ούτε ψηφίζουμε κυβερνήσεις για να σηκώνουν ψηλά τα χέρια μπροστά σε ενδεχόμενους εμπρησμούς. Ποια είναι η διαφορά; Ότι ορισμένες κυβερνήσεις στον κόσμο, και ορισμένα πολιτικά και διοικητικά στελέχη, έχουν τύψεις. Και οι τύψεις αυτές οδηγούν στις αντίστοιχες αποφάσεις. Η δική μας κυβέρνηση, προφανώς, δεν έχει τύψεις».

Για το πώς μπορούσε να επιτραπεί η τραγωδία, σημειώνει ότι δεν είναι ειδικός, αλλά επισημαίνει αρκετά ερωτήματα.

«Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης; Γιατί δεν έχει πάρει σάρκα και οστά το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που έχει νομοθετηθεί από το 2014; Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν οι σύγχρονες τεχνολογίες του γεωεντοπισμού για να σταλούν SMS αμέσως σε όσους ήταν στη γύρω περιοχή με τις κατάλληλες οδηγίες; Γιατί σε μια ναυτική χώρα όπως είναι η Ελλάδα προκλήθηκε αυτό το κομφούζιο με τη διάσωση όσων έπεσαν στη θάλασσα; Γιατί αγνοήθηκαν οι αγωνιώδεις προειδοποιήσεις των πυροσβεστών μια εβδομάδα πριν; Γιατί… Γιατί… Ειλικρινά θα ήθελα να ξέρω, αυτά τα «γιατί» δεν βασανίζουν τους αρμόδιους;».

Σε ό,τι αφορά το αν η τραγωδία μπορεί να επιταχύνει πολιτικές εξελίξεις, τόνισε «Δεν είναι του παρόντος. Δεν με ενδιαφέρει. Και θα ήταν κατώτερο των περιστάσεων αν πάνω στις σορούς των συμπατριωτών μας, αρχίζαμε να εκτιμούμε κομματικά οφέλη και ζημίες», και στο ερώτημα για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών σημείωσε «Δεν νομίζω, όμως, ότι έχοντας ακόμα μπροστά μας την προσπάθεια να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας έχει νόημα εμείς να κάνουμε προβλέψεις για τον χρόνο των εκλογών».Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image