Πολιτική

Χατζηδάκης για Σκοπιανό: Η κυβέρνηση έχει ασκήσει μυστική διπλωματία

Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα τα ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης της πΓΔΜ και όχι στο μέλλον με «σαλαμοποίηση» της λύσης υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, μετά και τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο 104,9 FM,ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Πάντοτε και σταθερά μιλάμε για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και περιμένουμε να δούμε τελικά ποια θα είναι η λύση, πότε θα έλθει, αν θα έλθει στη Βουλή, ενώ υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα ακόμη που θα πρέπει να διευκρινιστούν σύμφωνα και με τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού. Η κυβέρνηση επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το θέμα, για να διχάσει τη ΝΔ και ο χειρισμός της ήταν ατυχής για την ίδια, αφού η ΝΔ αυτή την ώρα είναι ενωμένη και εκείνος ο οποίος έχει θέμα είναι ο κ. Τσίπρας, καθώς είναι απέναντι στον κόσμο που κατέβηκε στα συλλαλητήρια. Τοποθετηθήκαμε υπεύθυνα με τον πρόεδρό μας και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πράγμα. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει ασκήσει σε μεγάλο βαθμό μυστική διπλωματία».

Για το θέμα της Novartis και τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής σημείωσε πως η υπόθεση παρουσιάστηκε «από την κυβέρνηση την ίδια, από δύο υπουργούς έξω από το Μαξίμου, σαν το σκάνδαλο του αιώνα, στη συνέχεια εμφανίστηκαν κάποιοι ανώνυμοι μάρτυρες γνώμης και όχι γνώσης, οι αναφερόμενοι μέσα στη δικογραφία και η αντιπολίτευση στο σύνολό της ζήτησαν να έρθουν αυτοί οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, έστω με τα ψευδώνυμα τους, να καταθέσουν ώστε να δούμε σε τι στοιχειοθετείται το ζήτημα και η κυβερνητική πλειοψηφία που συνέστησε την προανακριτική επιτροπή την τυλίγει τώρα σε μία πετσέτα και τη γυρνάει πίσω στους αρμόδιους εισαγγελείς. Σαν κάποιος να ρίχνει μία κροτίδα και στη συνέχεια να τρομάζει με τον κρότο που προκάλεσε η κροτίδα του.

Όταν ρωτήθηκε για την πρόταση της κυβέρνησης για την κατάτμηση της Β’ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών ξεκαθάρισε πως η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών -«εμείς το είχαμε προτείνει και η κυβέρνηση το είχε απορρίψει», σχολίασε- αλλά ταυτοχρόνως θέτει και το άλλο θέμα, «ακόμη μεγαλύτερο και σημαντικότερο», που αφορά τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι απόδημοι εκεί που μένουν στα προξενεία και στις πρεσβείες, δείχνοντας το εκλογικό τους βιβλιάριο. «Ρυμουλκήθηκε η κυβέρνηση στο ένα θέμα, εμείς θα επιμείνουμε για να ρυμουλκηθεί και στο άλλο, γιατί μπροστά στα μάτια των ομογενών, των αποδήμων δεν έχει να πει η κυβέρνηση. Θα ασκήσουμε τη μέγιστη δυνατή πίεση, γιατί είναι ντροπή πολιτικά για την κυβέρνηση να έχει αυτή τη στάση, δεν υπάρχει δικαιολογία» ανέφερε.

«Πρώτη φορά συμβαίνει στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους να παραιτείται πρόεδρος ανωτάτου δικαστηρίου και μάλιστα με τέτοιου είδους καταγγελίες. Η κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί, γιατί ξεκάθαρα η ίδια τον διόρισε, δεν τοποθετήθηκε εκεί από την ΝΔ και είναι γνωστές οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη. Πρέπει η κυβέρνηση να μην υπεκφεύγει και να τοποθετηθεί σε όλες αυτές τις καταγγελίες και ο κ. Σακελλαρίου οφείλει σε αυτές τις καταγγελίες που έκανε να είναι αναλυτικός και να εξηγήσει τι εννοεί» δήλώσε για την παραίτηση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκου Σακελλαρίου.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής εκτίμησε πως είναι προς όφελος και των δυο πλευρών να κλείσει, καθώς και οι Ευρωπαίοι θα θέλουν στις Βρυξέλλες ενόψει ευρωεκλογών να έχουν καθαρά τραπέζια για να μην υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με την Ελλάδα. «Άρα θεωρώ πιθανότερο να βρεθεί κάποιος κοινός παρονομαστής κι επειδή θα υπάρχει όπως είπε και ο κ.Τσκακαλώτος μεταμνημονιακή παρακολούθηση -εμείς λέμε τέταρτο μνημόνιο- θεωρώ ότι κάποια από τα προαπαιτούμενα που τώρα δεν θα εκπληρωθούν θα τα φορτωθούμε για τη συνέχεια».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική