22 Απριλίου 2021

Ανιχνεύτηκαν ξανά βαρυτικά κύματα από δύο μαύρες τρύπες

Την πέμπτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από το διάστημα ανακοίνωσαν οι ερευνητές των δύο αμερικανικών ανιχνευτών LIGO. Πάντως, αυτήν τη φορά η ανακοίνωση έγινε χωρίς τυμπανοκρουσίες, καθώς το φαινόμενο τείνει πλέον να γίνει… ρουτίνα μετά την ιστορική πρωτιά τον Σεπτέμβριο του 2015.

Αυτήν τη φορά τα βαρυτικά κύματα εκτιμάται ότι προέρχονται από τη συγχώνευση δύο σχετικά «ελαφριών» μαύρων τρυπών με μάζες επτά και 12 φορές μεγαλύτερες από τη μάζα του Ήλιου, σε απόσταση περίπου ενός δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συγχώνευση άφησε πίσω της μία νέα μαύρη τρύπα, με μάζα 18 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου, κάτι που σημαίνει ότι εκλύθηκε στο διάστημα -με τη μορφή βαρυτικών κυμάτων- ενέργεια ισοδύναμη με περίπου μία ηλιακή μάζα, δηλαδή «ρυτιδώσεων» του χωροχρόνου, φθάνοντας έως τη Γη.

Το συμβάν έγινε αντιληπτό από τους δύο επίγειους ανιχνευτές στις ΗΠΑ στις 8 Ιουνίου φέτος και η ανακοίνωσή του καθυστέρησε για να υπάρξει η αναγκαία επιβεβαίωση.

Η νέα ανακάλυψη αποτελεί άλλο ένα βήμα για την ανάπτυξη της λεγόμενης «αστρονομίας πολλαπλών μηνυμάτων», στην οποία οι αστρονόμοι θα συνδυάζουν, πλέον, στοιχεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τα βαρυτικά κύματα.

Σήμερα, οι αμερικανικοί ανιχνευτές LIGO και ο ευρωπαϊκός VIRGO στην Ιταλία βρίσκονται εκτός λειτουργίας, προκειμένου να αναβαθμισθούν, ώστε να επαναλειτουργήσουν το φθινόπωρο του 2018 με αυξημένη ευαισθησία.



Τεχνολογία