Οικονομία

Γερμανία: Σε ύφεση το α’ τρίμηνο του 2023 η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Σε τεχνική ύφεση – την πρώτη από την έναρξη της πανδημίας- μπήκε η οικονομία της Γερμανίας το πρώτο τρίμηνο του 2023 εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι η ατμομηχανή της Ευρώπης θα γλίτωνε μια τέτοια μοίρα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε στα ύψη της τιμές της ενέργειας

Παρά τις προβλέψεις στα μέσα του περασμένου μήνα του υπουργείου Οικονομικών ότι η Γερμανία θα απέφευγε οριακά την ύφεση, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της χώρας καταγράφουν ελαφρά συρρίκνωση της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες με το ΑΕΠ να σημειώνει πτώση κατά 0,3% μετά από μια πτώση του κατά 0,5%, που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.

Βαρίδι ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αποτυπώθηκε στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% από το ένα τρίμηνο στο άλλο.

Αντίθετα οι επενδύσεις αυξήθηκαν στη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του έτους, έπειτα από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Υπήρξε επίσης θετική συμβολή από το εμπόριο.

Για τους οικονομολόγους της Commerzbank, μια ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο φαίνεται τώρα πιο πιθανή από την ανάκαμψη που συνεχίζουν να προβλέπουν οι περισσότεροι συνάδελφοί τους.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία