11 Μαΐου 2021

Η ανατίμηση του ευρώ ανησυχεί την ΕΚΤ και τον Ντράγκι

Την ανησυχία τόσο τη δική του, όσο και αρκετών κεντρικών τραπεζιτών οι οποίοι μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, για την ανατίμηση του ευρώ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Μάλιστα εξαιτίας της ανόδου του ευρώ, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Αντιθέτως ανέβασε προς τα πάνω τον πήχη για τον στόχο της ανάπτυξης, «επιστρέφοντας» στα επίπεδα του 2007.

Στο ερώτημα πώς θα συνεχίσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά το 2018, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απεκάλυψε ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα.

Για το θέμα της ανατίμησης του ευρώ, ο Κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι οι «μεγάλες διακυμάνσεις του ευρώ αποτελούν πηγή ανησυχίας με αποτέλεσμα να απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση. Και τούτο διότι οι εξελίξεις στο συνάλλαγμα μπορούν να επηρεάσουν μεσοπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών». Ο ίδιος απέφυγε να προσδιορίσει πιο θα ήταν το επιθυμητό επίπεδο ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου. Ωστόσο, όπως ανέφερε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, οι προβλέψεις της ΕΚΤ στηρίζονταν στην παραδοχή ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κυμανθεί στο 1,17 φέτος και στο 1,18 το 2018. Σημειώνεται ότι νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαίνονταν στο επίπεδο του 1,20.

Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ, δεν άνοιξε σήμερα τα χαρτιά της καθώς στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου απλώς εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Ο επικεφαλής της δεσμεύτηκε ωστόσο ότι οι όποιες αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσουν οι αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά από τις αρχές του 2018 πιθανότατα θα ανακοινωθούν μετά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξαιτίας της κούρσας του ευρώ, η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,5% το 2017, στο 1,2% το 2018 και στο 1,5% το 2019, οριακά χαμηλότερα (κατά 0,10%) σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις για τα δύο επόμενα χρόνια.

Αντίθετα, η ΕΚΤ εμφανίζεται πολύ πιο αισιόδοξη για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης ανεβάζοντας κατά 0,30% την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ φέτος το οποίο εκτιμά ότι θ΄ αυξηθεί κατά 2,2%. Στο βαθμό που επαληθευτεί η πρόβλεψη αυτή η οικονομία στη ευρωζώνη θα εμφανίσει την καλύτερη αναπτυξιακή επίδοση από το 2007. Η προηγούμενη πρόβλεψη της ΕΚΤ για το 2017 τοποθετούσε την αύξηση του ΑΕΠ στο 1,9%, το 2018 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 1,8% και το 2019 στο 1,7%.

Πάντως ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη θα παραμείνουν στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα, για αρκετό χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.



Οικονομία