SelectedΠολιτική

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώνει τους Έλληνες

nd_mosxatoΝέα δημοσκόπηση της εταιρείας Public Issue, ανάμεσα στ’ άλλα, δείχνει:

  • 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση
  • Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερεύσει στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 75% εκτιμά ότι η πορεία της χώρας το ίδιο διάστημα θα είναι χειρότερη.
  • Ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός προκρίνεται από την κοινή γνώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 42%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί με 21%.
  • Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 42% έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπέρασμα:

Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μια Συμφωνία Αλήθειας ενώνει τους Έλληνες. Η απήχησή της στην κοινωνία διευρύνεται. Ο Αλέξης Τσίπρας και η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οφείλουν να ακούσουν την φωνή της κοινωνίας και να οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές το ταχύτερο δυνατό.

Η χώρα στην δύσκολη και πραγματικά κρίσιμη περίοδο που διανύει έχει ανάγκη από μια αξιόπιστη και αποτελεσματική Κυβέρνηση, που θα δουλέψει υπεύθυνα και μεθοδικά για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από την κρίση.

Όπως δείχνει και αυτή η μέτρηση, οι ’Έλληνες στη μεγάλη πλειονότητά τους, ζητούν πολιτική αλλαγή, ζητούν Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όλα αυτά γεμίζουν με ευθύνες τη Νέα Δημοκρατία και τα στελέχη της. Οφείλουμε να αποδεικνύουμε ότι υπερβαίνουμε τις αδυναμίες του χθες και χωρίς καμιά έπαρση, αλαζονεία ή ρεβανσισμό, αγωνιζόμαστε για να συμβάλουμε ώστε ο οδικός χάρτης έξοδο από την κρίση, που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να γίνει πράξη το ταχύτερο δυνατό.
Β. Η χώρα «σέρνεται» σε οικονομικό τέλμα
Η χώρα «σέρνεται» στο τέλμα.

Η οικονομία της, μετά τη σταθεροποίηση του 2014, έχει επιστρέψει και παραμένει στην ύφεση.

Η ανταγωνιστικότητά της διαρκώς υποχωρεί.

Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώνεται.

Τα «λουκέτα» στην αγορά και η «επιχειρηματική μετανάστευση» πολλαπλασιάζονται.

Το κόστος δανεισμού παραμένει απαγορευτικό.

Την ίδια στιγμή δημιουργούνται και μια σειρά από «ωρολογιακές βόμβες» στα θεμέλια της οικονομίας, με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών, την κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, τη διόγκωση των «κόκκινων δανείων» και τα προβλήματα ρευστότητας σε δημόσιους φορείς, όπως είναι η Δ.Ε.Η. και οι αστικές συγκοινωνίες.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και η τριμηνιαία Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, η οποία κάνει λόγο: Για οικονομία που, τα τελευταία δύο χρόνια, «συρρικνώνεται και γίνεται πιο κλειστή, χωρίς ανάκαμψη των επενδύσεων». Για «φοροκεντρική λιτότητα που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η παραγωγή και η δημόσια οικονομία». Για «προϋπολογισμό με υφεσιακές επιπτώσεις» που εδράζεται σε αισιόδοξες προβλέψεις. Για «κινδύνους διάψευσης των προσδοκιών» με τη χώρα να μένει «χωρίς ”μαξιλάρια”».

Αποδεικνύεται έτσι ότι η χώρα έχει ήδη χάσει δύο χρόνια και οδεύει για τον τρίτο.

Την ίδια περίοδο μάλιστα που η Ευρώπη επιτάχυνε, η Ελλάδα οπισθοχωρούσε.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανικανότητας και αναξιοπιστίας, της ολέθριας διαπραγμάτευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, της σχεδόν 12μηνης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, του λανθασμένου μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση και στην «εσωτερική στάση πληρωμών», των ιδεολογικών εμμονών και αγκυλώσεων.

Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια άλλη οικονομική πολιτική.

Με εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και με αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης των πολιτών.

Αυτά, όμως, προϋποθέτουν μία Κυβέρνηση αποτελεσματική και αξιόπιστη, που θα ισορροπεί μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αδυνατεί αυτά να τα επιτύχει.

You may also like

More in Selected