Υγεία

Καρκίνος του αίματος: Επαναστατική θεραπεία μειώνει την εξέλιξη της νόσου κατά 74%, σύμφωνα με νέα μελέτη

Μια επαναστατική θεραπεία για τον καρκίνο του αίματος που τροποποιεί γενετικά τα κύτταρα των ασθενών για την καταπολέμηση της νόσου μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης κατά 74%, σύμφωνα με μια πρώτη παγκόσμια κλινική δοκιμή.

Η θεραπεία με την ονομασία «ciltacabtagene autoleucel», επιβραδύνει σημαντικά ή σταματά την εξέλιξη του πολλαπλού μυελώματος σε ασθενείς που έχουν σταματήσει να ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες, υποστηρίζει η μελέτη. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Σικάγο στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Κοινότητας Κλινικής Ογκολογίας (Asco), το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο.

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια ανίατη μορφή καρκίνου του αίματος που επηρεάζει έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται πλασματοκύτταρα, που βρίσκονται στο μυελό των οστών. Υπολογίζεται ότι 176.404 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαγνώστηκαν με πολλαπλό μυέλωμα το 2020, σύμφωνα με την Asco.

Εξαιρετικά τα αποτελέσματα της δοκιμής για τη θεραπεία κατά του καρκίνου του αίματος
Το Ciltacabtagene autoleucel, γνωστό και ως Carvykti, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων γνωστών ως θεραπείες Car-T. Οι θεραπείες αυτές λειτουργούν βάζοντας τα Τ-κύτταρα του ίδιου του ασθενούς να καταπολεμήσουν τις ασθένειες, τροποποιώντας τα γενετικά ώστε να στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες σε καρκινικά κύτταρα και αντικαθιστώντας τα για να εντοπίσουν και να επιτεθούν στον καρκίνο.

Η μελέτη Cartitude-4 είναι η πρώτη και μοναδική κλινική δοκιμή του είδους της στον παγκοσμίως. Η παγκόσμια δοκιμή τελικού σταδίου περιελάμβανε 419 άτομα με πολλαπλό μυέλωμα που είχαν ήδη υποβληθεί σε μία έως τρεις μορφές θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της λεναλιδομίδης, η οποία δεν ήταν πλέον αποτελεσματική. Η λεναλιδομίδη είναι η πιο κοινή θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα.

«Το Ciltacabtagene autoleucel όχι μόνο έδειξε ότι προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τις τρέχουσες επιλογές των ασθενών, αλλά και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια νωρίτερα στη φάση της θεραπείας», δήλωσε ο Δρ Oreofe Odejide, ειδικός της Asco που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Πώς λειτουργεί η επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου
Η πρωτοποριακή θεραπεία λειτουργεί αφαιρώντας ορισμένα Τ-κύτταρα από το αίμα του ασθενούς, τα οποία στη συνέχεια τροποποιούνται σε εργαστήριο, ώστε να φέρουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται υποδοχείς. Οι υποδοχείς επιτρέπουν στα τροποποιημένα Τ-κύτταρα να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Όταν τα τροποποιημένα Τ-κύτταρα επιστρέφουν στο σώμα του ασθενούς, εντοπίζουν και καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Μετά από μια μέση παρακολούθηση 16 μηνών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ciltacabtagene autoleucel μείωσε τον κίνδυνο εξάπλωσης ή ανάπτυξης καρκίνου κατά 74%, σε σύγκριση με τις τυπικές θεραπείες.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι το ciltacabtagene autoleucel είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα ανθεκτικό στη λεναλιδομίδη, ήδη μετά την πρώτη υποτροπή», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Binod Dhakal, του Ιατρικού Κολλεγίου του Ουισκόνσιν στο Μιλγουόκι.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Υγεία